DéFI overweegt van naam te veranderen

In Wallonië ging DéFI zwaar achteruit. Volgens voorzitster Sophie Rohonyi (DéFI) is een naamsverandering daardoor mogelijk een optie.


Key takeaways

  • De missie van DéFI staat nu wat minder expliciet in de naam dan voorheen.
  • Volgens voorzitster Rohonyi kan een naamsverandering en een rebranding helpen om de partij er weer bovenop te helpen.
  • Een kartel vormen wil ze niet, in een coalitie stappen wel.

In het nieuws: DéFI denkt aan een “rebranding”.

  • DéFI, dat staat voor Démocrate Fédéraliste Indépendant, komt van oudsher op voor de rechten van de Franstaligen. Vooral in verschillende Brusselse gemeenten had de partij succes. Voor 2015 stond DéFI bekend als het FDF, waardoor de insteek van de partij duidelijker was. Eerst stond de afkorting FDF voor Front Démocratique des Francophones, later werd dat wat afgezwakt naar Fédéralistes Démocrates Francophones.
  • “We moeten nederig en helder zijn en erkennen dat dit een nederlaag is”, liet Rohonyi verstaan tegenover RTL. De partij moet de van de nederlaag gebruik maken om zichzelf “opnieuw op te bouwen”, zei ze. Volgens haar blijft er plaats voor een partij als de hare, die zich tussen het “communitarisme en ultraconservatisme” van de andere Franstalige partijen zou moeten plaatsen.
  • Om DéFI nieuw leven in te blazen, komt er mogelijk een nieuwe naam. “We sluiten een ‘rebranding’, een nieuwe naam, niet uit”, zei Rohonyi. Daarbij houdt ze vol dat de partij op eigen kracht verder moet gaan. Een kartel met MR of Les Engagés noemt Rohonyi “een zwaktebod”. “Maar het is een beslissing die toebehoort aan alle militanten”, gaf ze mee.
  • Toch wilde ze haar partij ook even feliciteren: Défi haalde een absolute meerderheid in Sint-Lambrechts-Woluwe en Oudergem. In Schaarbeek verloor Bernard Clerfayt (DéFI) de strijd om het burgemeesterschap tegen Hasan Koyuncu (PS), maar ook daar ziet Rohonyi nog een optie om mee te besturen. “Ik denk dat expertise zoals die van DéFI essentieel is in een gemeente als Schaarbeek”, zei ze. Ze hoopt een coalitie te bereiken met de PS.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.