Zweden breidt militaire expansie uit, defensie-uitgaven stijgen naar 2,6 procent van het BBP


Key takeaways

  • Zweden streeft naar een militaire sterkte van ongeveer 115.000 man in 2030.
  • De komende vijf jaar wordt 16,41 miljard dollar extra uitgetrokken voor defensie, waardoor de uitgaven stijgen tot 2,6 procent van het BBP.
  • Upgrades en moderniseringsplannen omvatten verbeterde luchtverdedigingssystemen voor Zweedse marinekorvetten en de aankoop van nieuwere vliegtuigen en pantservoertuigen.

De Zweedse militaire expansie heeft als doel om tegen 2030 een sterkte van ongeveer 115.000 man te bereiken, met zowel beroepsmilitairen als dienstplichtigen. Deze groei wordt gestimuleerd door een aanzienlijke verhoging van de defensie-uitgaven die door de centrumrechtse coalitieregering is aangekondigd.

De komende vijf jaar zal 170 miljard Zweedse kronen (15,09 miljard euro) extra worden toegewezen aan defensie, waardoor de uitgaven tegen 2028 zullen stijgen tot 2,6 procent van het BBP. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de huidige 2,2 procent. Minister van Defensie Pal Jonson benadrukte de urgentie van deze investering en wees op de noodzaak voor Zweden om zijn capaciteiten te versterken als reactie op het veranderende geopolitieke landschap, met name de acties van Rusland in Oekraïne. Dit meldt Reuters.

Upgrades en modernisering

Afgelopen september onthulde de regering plannen om de defensie-uitgaven het komende jaar met 10 procent te verhogen tot 138 miljard kronen, gelijk aan 2,4 procent van het BBP. De Zweedse marine krijgt upgrades voor haar vijf Visby-klasse korvetten, waaronder verbeterde luchtverdedigingssystemen. Daarnaast wordt er gewerkt aan de aankoop van drie grotere Lulea-klasse korvetten.

De modernisering van de luchtmacht omvat de aankoop van drie extra Globaleye surveillancevliegtuigen en een nieuwere versie van de JAS Gripen gevechtsvliegtuigen. Black Hawk helikopters zullen ook worden opgenomen in hun vloot. Het leger is van plan om zijn capaciteiten uit te breiden met extra tanks en pantservoertuigen, drones en Archer luchtverdedigingssystemen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.