Noord-Korea stuurt soldaten om mee te vechten met Russische troepen in Oekraïne


Key takeaways

  • President Volodymyr Zelenskyy heeft verklaard dat Noord-Korea soldaten stuurt om samen met de Russische strijdkrachten in Oekraïne te vechten.
  • Dit markeert een groeiende alliantie tussen Moskou en Pyongyang, na de Russische invasie in Oekraïne.
  • Oekraïense media meldden dat Noord-Koreaanse soldaten werden gedood tijdens de aanvallen van Kiev op door Rusland bezette gebieden in de buurt van Donetsk.

Oekraïne beweert dat Noord-Korea soldaten stuurt om aan de zijde van de Russische strijdkrachten in Oekraïne te vechten, wat wijst op een groeiende alliantie tussen Moskou en Pyongyang. President Volodymyr Zelenskyy verklaarde zondag dat de situatie verder is geëvolueerd dan alleen wapenoverdrachten en benadrukte dat er nu mensen uit Noord-Korea worden gestuurd om de Russische militaire aanwezigheid te ondersteunen.

Deze escalatie volgt op een aanzienlijke versterking van de banden tussen Rusland en Noord-Korea sinds de Russische invasie in Oekraïne. In juni, tijdens het eerste bezoek aan Noord-Korea van de Russische president Vladimir Poetin in 25 jaar., ondertekenden de twee landen een defensiepact. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Kim Yong-hyun gaf eerder deze maand aan dat Noord-Korea waarschijnlijk soldaten zou inzetten om samen met Russische troepen in Oekraïne te vechten. Rapporten van Oekraïense media begin oktober suggereerden dat Noord-Koreaanse soldaten waren gedood tijdens de aanvallen van Kiev op door Rusland bezette gebieden in de buurt van Donetsk.

Oekraïne zoekt westerse steun

Zelenskyy herhaalde zijn pleidooi voor westerse bondgenoten om het gebruik van langeafstandswapens dieper op Russisch grondgebied toe te staan, en benadrukte de noodzaak van onmiddellijke actie om te voorkomen dat Rusland en zijn partners zich aanpassen aan de capaciteiten van Oekraïne. Hij benadrukte dat het verstrekken van meer langeafstandscapaciteit en substantiële militaire steun aan Oekraïne niet alleen een lijst van uitrusting is, maar cruciaal is voor het bereiken van echte vrede door kracht.

EU-bijeenkomst over de strategie van Oekraïne

Deze week is van groot belang voor Oekraïne en zijn bondgenoten op EU-niveau. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen maandag bijeen in Luxemburg om Zelenskyy’s strategie voor de oorlog te bespreken en de deblokkering van de EU-financiering voor Oekraïne, die Hongarije achterhoudt, aan de orde te stellen. Boedapest dwarsboomt ook de plannen van de EU, de VS en de G7 voor een aanzienlijke lening aan Oekraïne. De staatshoofden en regeringsleiders van de EU komen vanaf donderdag bijeen in Brussel, met steun voor Oekraïne op de agenda van hun Europese Raad.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.