EU opgeroepen zich te verenigen voor wereldwijd concurrentievermogen ruimtevaartsector


Key takeaways

  • Samenwerking binnen de EU is cruciaal voor het bevorderen van het concurrentievermogen in de mondiale ruimtevaartsector.
  • Geen enkel Europees land kan het financiële gewicht van ruimte-exploratie alleen dragen, waardoor samenwerking van vitaal belang is.
  • Verbeterde besluitvormingsprocessen en prioritering van programma’s zijn nodig om effectief te kunnen concurreren met internationale rivalen.

Versterking van de samenwerking binnen de Europese Unie is volgens Italiaanse ambtenaren van cruciaal belang voor het concurrentievermogen in de mondiale ruimtevaartsector. Tijdens een bijeenkomst van wereldwijde ruimtevaartorganisaties in Milaan benadrukten de Italiaanse minister van Industrie en het hoofd van het Italiaanse ruimtevaartagentschap de noodzaak van meer samenwerking en efficiëntere besluitvormingsprocessen binnen de EU.

Ze benadrukten dat geen enkele Europese natie het financiële gewicht van ruimte-exploratie alleen kan dragen. Samenwerking is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat Europa op de lange termijn een belangrijke speler blijft, maar dit partnerschap moet ook gezonde concurrentie inhouden om innovatie en efficiëntie te stimuleren. Hoewel ze erkenden dat er inspanningen worden gedaan om een kritische massa op te bouwen, benadrukten ze de noodzaak van verbeterde besluitvormingsprocessen, programmaprioritering en implementatie om effectief te kunnen concurreren met internationale rivalen zoals SpaceX.

Uitdagingen voor de ruimtevaartsector

De Italiaanse minister van Industrie sloot zich hierbij aan en drong aan op duidelijkere regelgeving op Europees niveau die de nationale wetgeving harmoniseert en een consistenter kader creëert. Hij benadrukte dat de ruimtevaart een belangrijke sector is waarop Europa zich moet richten om wereldwijd te kunnen concurreren en pleitte voor aanzienlijke investeringen, met name in het lanceervoertuigenbeleid van het blok.

Recente lanceringen en toekomstperspectieven

Hoewel Europa vooruitgang heeft geboekt met recente lanceringen zoals de Ariane 6-proeflanceringen en de verwachte terugkeer van de Italiaanse Vega-C raket na het oplossen van technische problemen, blijven de capaciteitsbeperkingen na het verbreken van de banden met Rusland een uitdaging.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.