Zuhal Demir blijft minister, maar wil met N-VA wel meebesturen in Genk

Zuhal Demir (N-VA), minster van Onderwijs in de nieuwe Vlaamse regering, had vooropgesteld dat ze haar functie zou neerleggen als ze burgemeester kon worden. Dat hoeft nu niet: het is de cd&v van de zittende burgemeester Wim Dries die won. Maar Demir blijft ambitie koesteren.


Key takeaways

  • Zuhal Demir blijft minister van Onderwijs. Dat er nu breuken zouden zijn met het werkveld, ontkent ze. Ze is er van overtuigd dat de relatie opgebouwd kan worden.
  • Ondertussen won N-VA wel stemmen en werd de partij de tweede grootste. Dat mag niet genegeerd worden, vindt Demir.
  • Wim Dries zal moeten kiezen tussen N-VA en Vooruit-Groen. Hij hoopt dat snel te kunnen doen.

De uitslag: Zowel cd&v Genk van Dries als N-VA van Demir gaan er op vooruit. Maar cd&v blijft wel de grootste, met 43,2 procent. N-VA volgt op 30,1 procent. Een derde blok, Vooruit-Groen, kreeg 10,5 procent.

Genoteerd: Demir blijft Vlaams minister, zegt ze.

  • Geen burgemeesterssjerp, en dus maar weer terug aan de slag als minister. Maar dat neemt Demirs ambitie niet weg, noteert De Tijd. “Uiteraard is dat nog steeds mijn droom. Ik ben een mijnwerkersdochter, mijn vader is hier in de jaren 70 komen werken. Als je dan iets kan terugdoen voor je stad, is dat heel mooi”.
  • Vorige week was vanuit de Vlaamse oppositie te horen dat Demir nog veel werk heeft in het onderwijsveld. Volgens die oppositie zouden er breuken zijn nu Demir het burgemeesterschap in Genk liet primeren. Demir wuift die kritiek weg: “Het vertrouwen in het onderwijsveld zal worden opgebouwd. Geloof me: de minister is hier en is nooit weggeweest. Ik heb vorige week ook gewerkt, hè. Jullie denken allemaal dat ik achterovergeleund heb, maar zo werkt het niet“.

Om te volgen: Ondertussen wil Demir wel dat Dries gaat besturen met N-VA.

  • “Een op de drie Genkenaars heeft voor ons gestemd. Dat is ongezien. We hebben zelfs een extra zetel”, betoogt Demir. “Genk heeft grote uitdagingen en heeft dus een stevige meerderheid en stabiele coalitie nodig. Daarom reiken wij de hand uit naar de burgemeester met wie wij het gesprek willen aangaan”. Het ‘signaal van de kiezer’ zou Dries niet mogen negeren, vindt Demir.
  • In 2018 schoof Dries N-VA aan de kant om een progressieve coalitie met Vooruit te bewerkstelligen. Bij de aanhang van Demir klinkt de vrees dat hij nu hetzelfde zal doen. Dries geeft te kennen dat hij zowel N-VA als Vooruit-Groen zal ontvangen om gesprekken te voeren. Hij zal dat met beide groepen afzonderlijk doen.
  • Dries heeft twee weken de tijd om een keuze te maken. Al hoopt hij die niet nodig te hebben: “We hopen natuurlijk dat we eerder landen met een coalitie”, zegt hij.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.