Guy D’haeseleer behaalt absolute meerderheid met Forza Ninove, N-VA slaat uitgereikte hand af

Guy D’Haeseleer heeft met Forza Ninove zijn droom waargemaakt. Na dertig jaar in de gemeenteraad en verkiezing na verkiezing groeien, wist hij zondag 13 oktober 2024 eindelijk een absolute meerderheid te behalen. Zo is hij zeker van de burgemeestersjerp en wordt hij de eerste burgemeester ooit die lid is van Vlaams Belang.


Key Takeaways

  • De partij van sterke man Guy D’Haeseleer behaalde in Ninove 47,4 procent van de stemmen. Dat is goed voor 18 van de 35 zetels en dus een absolute meerderheid.
  • Hoewel D’Haeseleer in zijn stad opkomst onder de naam Forza Ninove, wordt hij de facto de eerste burgemeester ooit van Vlaams Belang in ons land.
  • Het parket is in Ninove wel nog bezig met een onderzoek naar mogelijke fraude met volmachten. D’Haeseleer verwacht niet dat dat problemen gaat opleveren voor zijn burgemeesterschap.

Zes jaar geleden was Guy D’Haeseleer er al heel dicht bij. Toen behaalde hij met Forza Ninove 40 procent en 15 van de 33 zetels. Na heel wat drama en een omstreden overstap van N-VA-verkozene Joost Arents kon er uiteindelijk toch een meerderheid gevormd worden tegen hem.

Absolute meerderheid

D’Haeseleer beloofde toen al dat de Ninovieter die beslissing zou afstraffen en zo is ook gebeurd. Forza Ninove won zondag voor de zoveelste verkiezing op een rij en behaalde nu 47,4 procent van de stemmen. Daarmee veroveren ze 18 van de 35 zetels in de Ninovieterse gemeenteraad en hebben ze dus de absolute meerderheid.

Positief Ninove, een samengaan van CD&V en Open Vld met zittend burgemeester Tania De Jonge als kopvrouw, strandt op 10 zetels, Vooruit-Groen wint er 5 en N-VA moet het stellen met één zetel.

Uitnodiging naar N-VA

Hoewel Guy D’Haeseleer dus geen samenwerking nodig heeft, reikt hij toch de hand naar N-VA.

“Voor de verkiezingen heb ik al gezegd dat ik met Vlaams-nationalistische partijen wil samenwerken. Forza Ninove heeft nu een absolute meerderheid, wat ik daarvoor nog onmogelijk achtte, maar dan nog ga ik straks een telefoontje doen naar Karolien De Roose, de lijsttrekker van N-VA. Ik hoop dat ze ingaat op de vraag voor een gesprek. Samenwerken moet mogelijk zijn op basis van de inhoud van onze programma’s”, zei hij aan VRT NWS.

Maar de lokale N-VA wil niet weten van een samenwerking met D’Haeseleer. De Roose zal niet ingaan op het telefoontje, weet VRT NWS. Daardoor blijft het verbod dat Bart De Wever (N-VA) had opgelegd, gehonoreerd.

Fraude?

Er is nog één iets dat mogelijk het burgemeesterschap van Guy D’Haeseleer in de weg kan staan. In de loop van zondag kwam er namelijk het bericht dat het parket van Oost-Vlaanderen een onderzoek geopend heeft naar mogelijke verkiezingsfraude in Ninove.

Meer details over dat onderzoek zijn er nog niet, maar volgens diverse bronnen gaat het over mogelijke fraude met volmachten. Er zouden in een stembureau volmachten zijn gevonden waarvoor niet meteen een verklaring is. “Ik vind het toch wel heel bizar dat dat nu ineens ter sprake komt, net nu Forza Ninove de meerderheid heeft”, klonk het bij D’Haeseleer, die gerust lijkt in de zaak.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.