Argentinië leidt Latijns-Amerika in gebruik stabiele munt te midden van hyperinflatie


Key takeaways

  • Argentinië leidt Latijns-Amerika in het gebruik van stablecoins met 61,8 procent van alle cryptocurrency-transacties waarbij stablecoins betrokken zijn.
  • De afhankelijkheid van het land van stablecoins weerspiegelt een bredere trend waarbij individuen in instabiele economieën zich wenden tot cryptocurrency voor financiële zekerheid.
  • Stablecoins, gekoppeld aan fiatvaluta’s zoals de Amerikaanse dollar, bieden een relatief vast prijspunt binnen de volatiele cryptocurrency markt.

Stablecoin transacties stijgen explosief in Argentinië

Stablecoin-transacties zijn enorm gestegen in Argentinië, gedreven door de voortdurende strijd van het land met hyperinflatie. Deze trend heeft Argentinië naar een leidende positie gestuwd in het gebruik van stablecoin in Latijns-Amerika.

Chainalysis, een bedrijf dat blockchaingegevens analyseert, heeft onlangs een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat Argentinië goed is voor 61,8 procent van alle cryptocurrency transacties met stablecoins in de regio, waarmee het Brazilië (59,8 procent) overtreft en alleen Colombia (66 procent) achter zich laat. Het rapport schrijft deze stijging toe aan Argentijnen die hun toevlucht zoeken tot de volatiele peso en stablecoins gebruiken als een manier om toegang te krijgen tot de relatieve stabiliteit van de Amerikaanse dollar.

Latijns-Amerika ziet gebruik van cryptocurrency toenemen

Deze afhankelijkheid van stablecoins weerspiegelt een bredere trend waarbij individuen in instabiele economieën zich wenden tot cryptocurrency als middel voor financiële zekerheid. Chainalysis benadrukt dat Argentijnen, die geconfronteerd worden met hoge inflatiecijfers, hun daadkracht tonen door cryptocurrencies te omarmen, ongeacht het officiële monetaire beleid. Ze merken op dat een waardedaling van de Argentijnse peso vaak samenvalt met een verhoogde handelsactiviteit van stablecoin op cryptocurrency beurzen.

Stablecoins, gekoppeld aan fiatvaluta’s zoals de Amerikaanse dollar, bieden een relatief vast prijspunt binnen de volatiele cryptocurrency markt. Hun uitgifte wordt meestal beheerd door particuliere bedrijven die reserves van traditionele valuta aanhouden om hun digitale tokens te ondersteunen. Deze munten zijn een integraal onderdeel geworden van de crypto-economie, waarbij het dagelijkse handelsvolume van belangrijke stablecoins zoals Tether en USD Coin zelfs dat van Bitcoin overtreft. Deze liquiditeit maakt het mogelijk om naadloos in en uit transacties te stappen zonder afhankelijk te zijn van traditionele banksystemen.

Argentinië’s economische strijd gaat door

De economische problemen van Argentinië zijn goed gedocumenteerd: de inflatie van het land bereikte 236,7 procent in het jaar eindigend in augustus, volgens de centrale bank. Bovendien leeft meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens. Hoewel er aanwijzingen zijn dat de inflatie begint af te nemen, blijft het effect ervan door de hele economie doorklinken.

De recente verkiezing van de libertaire econoom Javier Milei tot president in Argentinië heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de financiële situatie van het land. Milei, een uitgesproken voorstander van Bitcoin en het gebruik van cryptocurrency’s, voerde campagne met beloftes om de economie te stabiliseren.

Gebruik van cryptocurrency

Het rapport belicht ook Venezuela, een ander land dat worstelt met hyperinflatie, waar burgers zich op vergelijkbare wijze wenden tot cryptocurrencies voor economische bescherming. Venezuela ontving de grootste instroom van cryptocurrencies in vergelijking met andere landen in Latijns-Amerika, volgens Chainalysis.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.