Europese Unie stelt biometrisch grenscontrolesysteem uit


Key takeaways

  • De EU heeft de invoering van een biometrisch grenscontrolesysteem voor niet-EU-burgers opnieuw uitgesteld.
  • Er komt een gefaseerde aanpak voor de invoering, maar er is nog geen nieuwe datum vastgesteld.
  • Er zijn nog geen live tests geweest van de software van de EU op grenssystemen in het VK.

De Europese Unie heeft de implementatie van een biometrisch grenscontrolesysteem voor niet-EU-burgers opnieuw uitgesteld. Dit meldt BBC. De uitrol, die oorspronkelijk gepland stond voor 10 november, is uitgesteld vanwege zorgen van Duitsland, Frankrijk en Nederland over de gereedheid.

Bronnen hebben aangegeven dat de software van de EU nog niet live is getest op grenssystemen in het VK. Ylva Johansson, de EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, verklaarde dat er nog geen nieuwe invoeringsdatum is vastgesteld, maar dat de invoering gefaseerd zal plaatsvinden. Deze vertraging betekent een nieuwe tegenslag voor het systeem, dat oorspronkelijk gepland stond voor 2022.

Hoe werkt het?

Het Entry Exit System (EES) vereist dat niet-EU-burgers, waaronder die uit het Verenigd Koninkrijk, biometrische gegevens verstrekken bij elke EU-grens voor binnenkomst in plaats van traditionele paspoortstempels. Dit systeem heeft als doel een digitaal dossier te creëren dat paspoorten met biometrische informatie verbindt. Passagiers zullen kleine apparaten gebruiken om hun gegevens direct in hun voertuig te registreren.

Uitrol

Het inreis-/uitreissysteem zal worden geïmplementeerd bij verschillende grensovergangen, waaronder weggrenzen, luchthavens, havens, treinstations, inclusief Eurostar, en alle andere buitengrenzen van de EU. De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU komt volgende week bijeen om de invoering van het EWS te bespreken.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken noemde instabiliteit binnen het EU-Lisa agentschap dat verantwoordelijk is voor het systeem als reden voor hun ongerede status. Ook Frankrijk benadrukte de noodzaak van een grondige voorbereiding voordat het EWS wordt geïmplementeerd. Eerder deze maand erkende een woordvoerder van de Europese Commissie dat complexe operaties zoals het EWS vertraging kunnen oplopen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.