China onthult liquiditeitsinitiatief van 65 miljard euro om economie aan te zwengelen


Key takeaways

  • De centrale bank van China heeft een liquiditeitsinitiatief van 65 miljard euro gelanceerd om de economie van het land te stimuleren.
  • Het programma stelt bedrijven in staat om hun activa te gebruiken als onderpand voor contanten in de vorm van schatkistcertificaten en biljetten van de centrale bank.
  • Aandelen in Shanghai stegen met meer dan een procent en aandelen in Hong Kong stegen met meer dan twee procent na reacties op de markt.

De centrale bank van China kondigde onlangs een belangrijk liquiditeitsinitiatief aan om de worstelende economie van het land te ondersteunen. Dit initiatief (65 miljard euro) stelt bedrijven in staat om hun aandelen, obligaties en andere activa te gebruiken als onderpand voor contanten in de vorm van hoogwaardige liquide activa zoals schatkistcertificaten en schatkistpapier van de centrale bank.

De People’s Bank of China (PBoC) benadrukte dat dit programma kan worden uitgebreid op basis van de marktomstandigheden. De eerste reacties van de markt waren positief: aandelen in Shanghai stegen met meer dan een procent en aandelen in Hong Kong met meer dan twee procent. Het hoofd van de PBoC, Pan Gongsheng, verklaarde eerder dat deze maatregelen de toegang van bedrijven tot fondsen voor aandelenaankopen “aanzienlijk zouden verbeteren”.

De uitdagingen voor de toekomst

Deze liquiditeitsinjectie is cruciaal omdat China voor verschillende economische uitdagingen staat, waaronder een aanhoudende crisis in de vastgoedsector, lage consumentenbestedingen en een hoge jeugdwerkloosheid.

De regering heeft ook fiscale aanpassingen doorgevoerd, zoals renteverlagingen op eenjarige leningen en aanpassingen van de kasreservevereisten voor banken. Grote steden als Shanghai en Guangzhou hebben de aankoopbeperkingen voor huizen versoepeld om de huizenmarkt, die een belangrijke groeimotor blijft, nieuw leven in te blazen.

Verwachtingen fiscaal beleid

Analisten suggereren echter dat meer directe overheidssteun nodig is om de consumptie te stimuleren en de groeidoelstelling van de overheid van ongeveer 5 procent voor dit jaar te halen. Traders wachten op een toelichting van minister van Financiën Lan Fo’an over het fiscale beleid op 12 oktober en hopen op een actieplan dat het economische sentiment kan aanzwengelen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.