Moet je werken op de verkiezingen? Je werkgever is niet meer verplicht om een volmacht te geven

De lokale en provinciale verkiezingen van zondag 13 november zijn de eerste zonder opkomstplicht. Je bent dus niet meer verplicht om te gaan stemmen. En dat zorgt ervoor dat werkgevers ook niet langer verplicht zijn om hun werknemers een volmacht te geven.


Key takeaways

  • Sommige werkgevers willen geen volmacht meer geven voor de verkiezingen omdat de opkomstplicht is afgeschaft.
  • Vooruit en bevoegd minister Crevits vinden dit niet kunnen: mensen moeten kunnen stemmen als ze dat willen.
  • Crevits wil met werkgeversorganisaties samen zitten, Ze roept op om alsnog volmachten te geven aan werknemers die moeten werken op verkiezingsdag.

In het nieuws: De discussie rond de opkomstplicht komt op tafel in het Vlaams Parlement.

  • Tijdens de Vlaamse regeringsonderhandelingen was Vooruit voorstander van het opnieuw invoeren van de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen. Fractieleider Thijs Verbeurgt (Vooruit) bracht in het parlement naar voren waarom zijn partij dat zo belangrijk vindt. Want als je zondag moet werken, dan is je werkgever niet langer verplicht om je een volmacht te geven zodat iemand anders kan stemmen in jouw plaats. Zo kan bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel moeilijker gaan stemmen. En als je slecht ter been bent, kan je bij de dokter niet langer een ziektebriefje krijgen om een volmacht te bekomen. Met andere woorden: sommige mensen kunnen nu misschien niet gaan stemmen.
  • Verbeurgt legde de kwestie voor aan Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (cd&v). Zij staat in voor de organisatie van de lokale verkiezingen. De mogelijkheid om te gaan stemmen is “een absoluut recht voor elke Vlaming”, aldus Crevits. “Dit is een aanfluiting van de regels die goedgekeurd zijn in Vlaanderen. Ik zal dit niet tolereren”, betoogde ze.
  • Crevits roept werkgevers op om hun werknemers alsnog volmachten te geven als ze moeten werken. Het was Verbeurgt ter ore gekomen dat sommigen dat weigerden omdat de opkomst niet meer verplicht is. Crevits noemt dergelijke weigeringen “een regelrechte schande” en “totaal onverantwoord”.
  • Daarbij wil de minister een stap verder gaan: ze wil de zaak aankaarten bij de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), waarin verschillende Vlaamse werkgeversorganisaties en werknemers vertegenwoordigd zijn. Ze wil de werkgevers ook collectief oproepen om de attesten uit te reiken. “Dat maakt deel uit van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van elke werkgever”, vindt Crevits.

Gevolgd: Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi wil de afschaffing van de opkomstplicht evalueren.

  • Bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen werd duidelijk dat N-VA de afschaffing van de opkomstplicht voorlopig wil behouden. Cd&v merkte toen op dat de partij eerst wil kijken wat de impact van de regel is op de komende verkiezingen. Uiteindelijk werd er vastgehouden aan de afschaffing.
  • Tegenover Radio 1 bevestigt voorzitter Sammy Mahdi andermaal dat cd&v-standpunt. “Het is geen geheim dat wij voor die opkomstplicht zijn, er is ooit voor gevochten”, aldus Mahdi. Maar “het was niet opportuun om dat nog snel voor de verkiezingen opnieuw in te voeren”, stelt hij.
  • Mahdi geeft aan dat er na de verkiezingen sowieso een evaluatie komt van de nieuwe maatregel. Het is Crevits die dat onderzoek moet instellen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.