Orkaan Milton brengt verwoesting en waarschuwingen naar Florida


Key takeaways

  • Orkaan Milton veroorzaakte aanzienlijke schade en overstromingen in Florida, hoewel Tampa Bay gespaard bleef van een voltreffer.
  • Meer dan 3 miljoen huizen en bedrijven kwamen zonder elektriciteit te zitten en meer dan 125 huizen werden verwoest, waaronder veel stacaravans in seniorengemeenschappen.
  • Verplichte evacuaties werden uitgevaardigd voor 15 county’s met een totale bevolking van ongeveer 7,2 miljoen mensen, maar sommige inwoners kozen ervoor om achter te blijven en brachten zo hun eigen veiligheid in gevaar.

De impact van orkaan Milton op Florida

Orkaan Milton kwam in Florida aan land als een storm van categorie 3. Hij veroorzaakte aanzienlijke schade en overstromingen, hoewel Tampa Bay gespaard bleef van een voltreffer. Siesta Key bij Sarasota was het punt van inslag woensdagavond, met winden van meer dan 100 mph (160 kph).

Stormgerelateerde schade en waarschuwingen

Het pad van de storm verschoof in de laatste uren naar het zuiden. In St. Petersburg viel echter meer dan 41 centimeter regen, waardoor de National Weather Service waarschuwde voor overstromingen in het westen en midden van Florida. De thuisbasis van de Tampa Bay Rays, Tropicana Field, liep aanzienlijke schade op doordat het koepeldak werd verscheurd door de krachtige wind.

Meerdere kranen stortten ook in door de kracht van de storm. Inwoners van St. Petersburg hadden te maken met wateronderbrekingen toen een hoofdleidingbreuk ertoe leidde dat stadsambtenaren de watertoevoer moesten afsluiten.

Stroomstoringen troffen een groot deel van Florida, waardoor meer dan 3 miljoen huizen en bedrijven vanaf donderdagochtend vroeg zonder stroom zaten, volgens poweroutage.us. Voordat de storm aan land kwam, trokken tornado’s over de staat en richtten vernielingen aan in gemeenschappen, met name de Spanish Lakes Country Club bij Fort Pierce aan de Atlantische kust.

De sheriff bevestigde dat er doden zijn gevallen, maar maakte het exacte aantal niet bekend. Kevin Guthrie, directeur van de Florida Division of Emergency Management, meldde dat ongeveer 125 huizen werden verwoest, waaronder veel stacaravans in seniorengemeenschappen.

Respons en reddingswerkzaamheden

Aan het begin van donderdag was Milton gedegradeerd tot een categorie 1 storm met een maximale aanhoudende wind van ongeveer 85 km/u (135 km/u) toen het voor de kust kwam. Autoriteiten drongen er bij bewoners die in hun huizen bleven op aan om te schuilen en zich te beveiligen, omdat reddingsoperaties in sommige districten werden opgeschort.

De beslissing om te evacueren of te blijven was moeilijk voor velen, zoals Jackie Curnick in Sarasota, die logistieke problemen had met het vinden van accommodatie en zich gevangen voelde door de geografie van Florida’s schiereiland.

Gouverneur Ron DeSantis ging in op de situatie en schetste de inzet van middelen, waaronder 9.000 leden van de Nationale Garde, meer dan 50.000 medewerkers van nutsbedrijven en begeleiders van de snelwegpatrouille voor benzinetankwagens om de beschikbaarheid van brandstof te garanderen. Hij erkende de grimmige realiteit van mogelijke dodelijke slachtoffers.

Evacuaties en voorbereidingen

Zware regenval en tornado’s teisterden het zuiden van Florida woensdag de hele dag, met voorspellingen van 15 tot 31 centimeter regen, mogelijk tot 46 centimeter landinwaarts, waardoor er bezorgdheid ontstond over catastrofale overstromingen.

Verplichte evacuaties werden uitgevaardigd voor 15 districten in Florida met een totale bevolking van ongeveer 7,2 miljoen mensen. Ambtenaren benadrukten dat iedereen die ervoor koos om achter te blijven verantwoordelijk zou zijn voor hun eigen veiligheid, omdat eerste hulpverleners hun leven niet zouden riskeren tijdens de piekintensiteit van de storm.

Burgemeester Ken Welch van St. Petersburg bereidde inwoners voor op langdurige stroomuitval en mogelijke afsluitingen van rioleringssystemen.

In Charlotte Harbor maakte Josh Parks uit voorzorg afspraken om met zijn bezittingen te evacueren. Zijn buurt had slechts twee weken eerder te maken gehad met aanzienlijke overstromingen als gevolg van orkaan Helene, waardoor er puin en ondergelopen meubels achterbleven.

Hij was van plan zijn toevlucht te zoeken in het huis van zijn dochter in het binnenland. Toen de storm erger werd, annuleerden luchtvaartmaatschappijen ongeveer 1.900 vluchten, terwijl populaire toeristische bestemmingen zoals SeaWorld, Walt Disney World en Universal Orlando ook hun activiteiten sloten.

Er werden benzinetekorten gemeld in Tampa en St. Petersburg, met meer dan 60 procent van de benzinestations zonder brandstof. Gouverneur DeSantis verzekerde echter dat de algehele brandstofvoorraad van de staat toereikend bleef.

Ervaringen van inwoners

Ondanks de waarschuwingen kozen sommige inwoners ervoor om in hun huizen te blijven, zoals Christian Burke en zijn moeder in Gulfport. Hun betonnen huis van drie verdiepingen was ontworpen om zelfs een orkaan van categorie 5 te weerstaan, maar Burke erkende de ernst van de situatie en zag in dat blijven zitten niet ideaal was.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.