Rachel Reeves wil regels voor lenen voor financiering infrastructuur herzien in het Verenigd Koninkrijk


Key takeaways

  • Rachel Reeves wil de regelgeving voor leningen herzien om meer fiscale ruimte te creëren voor infrastructuurprojecten in het Verenigd Koninkrijk.
  • De overheid kan de manier waarop ze schulden meet aanpassen om meer ruimte te creëren voor langetermijninvesteringen.
  • Een radicale benadering kan overheidsactiva opnemen in de berekening van de schuld, wat mogelijk leidt tot een grotere toename van de beschikbare middelen.

Rachel Reeves, de minister van Financiën in het Verenigd Koninkrijk, wil in de komende begroting miljarden ponden extra uittrekken voor belangrijke infrastructuurprojecten. Om dit te bereiken wil ze de regels voor leningen herzien, waardoor er meer fiscale ruimte ontstaat voor langetermijninvesteringen.

Momenteel houdt de regering zich aan een zelfopgelegde regel die vereist dat de staatsschuld – het totale bedrag dat de overheid verschuldigd is – als percentage van de economie binnen vijf jaar moet afnemen. Reeves bekijkt nu hoe de methode voor het meten van de schuld kan worden aangepast om meer ruimte te bieden voor dergelijke langetermijninvesteringen. Deze aanpassing sluit echter verdere belastingverhogingen niet uit wanneer Reeves op 30 oktober haar begrotingsplan onthult. Het beleid van de regering om alle dagelijkse uitgaven te financieren via belastingen laat minimale flexibiliteit op dit gebied.

Meten van schuld en budgettaire flexibiliteit

Reeves is klaar om prioriteit te geven aan de eerder genoemde zelfopgelegde uitgavenregel als de primaire indicator van het financiële welzijn van de natie. De Schatkist werkt actief samen met het onafhankelijke Office for Budget Responsibility (OBR) om de gevolgen van deze veranderingen voor de overheidsfinanciën te beoordelen. De prognose van het OBR met betrekking tot het potentieel vrijgemaakte bedrag zal een aanzienlijke invloed hebben op de uiteindelijke beslissing van Reeves om de regels te wijzigen.

Onder de opties die worden overwogen zijn maatregelen die de invloed van de Bank of England op de nationale schuld omvatten, waardoor meer ruimte ontstaat voor investeringsuitgaven. De terugbetaling van de aanzienlijke steun die de Bank of England in het kader van de pandemie heeft verleend, heeft geleid tot een sterkere en snellere daling van deze bredere schuldmaatstaf, waardoor het gemakkelijker is om de doelstelling van een daling van de staatsschuld tussen het vierde en vijfde jaar te halen.

Radicale benaderingen van schuldberekening

Een meer radicale benadering, waarbij overheidsactiva zoals studentenleningen of het snelwegennetwerk in de schuldberekening worden opgenomen, zou kunnen leiden tot een aanzienlijk grotere toename van de beschikbare middelen voor investeringen. De kanselier heeft expliciet haar intentie uitgesproken om de bezuinigingen op infrastructuur als percentage van het BBP, die ze van de vorige regering heeft geërfd, gedurende de hele zittingsperiode terug te draaien.

Terwijl de oppositie de regering bekritiseert voor het “sjoemelen” met de regels, beweren de ministers van het kabinet steeds vaker dat de begrotingsrichtlijnen van Rishi Sunak voor 2021 “anti-investering” waren en bijdroegen aan de uitdagingen voor de openbare dienst. Het ministerie van Financiën erkent echter dat er beperkingen zullen zijn aan de snelheid en omvang van investeringsuitgaven, bijvoorbeeld door de bestaande hoofdregel van de begroting. De jaarlijkse rentelast van 90 miljard pond voor de staatsschuld vormt een deel van de dagelijkse uitgaven dat via belastingen moet worden gefinancierd.

Verwachte begrotingsvooruitzichten

Deze week moet het ministerie van Financiën het OBR informeren over de verwachte begrotingsmaatregelen, zodat maandag een voorlopige begrotingsprognose kan worden berekend. Dit iteratieve proces zal doorgaan tot de afronding op 25 oktober.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.