Crisis dreigt voor de Amerikaanse dollar door het negeren van de economische realiteit


Key takeaways

  • De status van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt wordt ondermijnd door beleid dat inflatie en sancties aanwakkert.
  • Een crisis die leidt tot het verlies van de status van de dollar kan catastrofale gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie, waaronder enorme prijsstijgingen en onhoudbare uitgaven voor tekorten.
  • De economische onrust zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor elke Amerikaan en mogelijk wrok en verdeeldheid aanwakkeren.

De wereld leunt zwaar op ervaring en de status van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservemunt houdt al bijna acht decennia stand sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar de huidige Amerikaanse beleidsmakers lijken de eeuwenoude wijsheid “Geld groeit niet aan de bomen” te negeren.

De elitaire status van de dollar wordt ondermijnd door beleid dat inflatie aanwakkert en sancties die landen uitsluiten van de wereldeconomie die gedomineerd wordt door de VS. Deze uitholling zou een crisis kunnen veroorzaken die leidt tot het verlies van de status van de dollar.

De gevolgen zouden catastrofaal zijn voor de Amerikaanse economie, resulterend in enorme prijsstijgingen van consumptiegoederen en verlammende gevolgen voor zowel lokale, provinciale als federale overheden. Het monetair beleid waarbij de uitgaven voor een bepaalde tijd hoger zijn dan de opbrengsten zou onhoudbaar worden omdat niemand de schuld zou kopen. Dit scenario zou zelfs tot interne conflicten kunnen leiden, waarbij staten als Californië en New York mogelijk een financiële injectie zouden willen van de federale overheid, terwijl belastingbetalers in fiscaal verantwoordelijke staten de last zouden moeten dragen.

Regionale economische verdeeldheid

De VS worden geconfronteerd met een nieuwe verdeling langs politieke lijnen – “rode” en “blauwe” staten. Blauwe staten, grotendeels gecontroleerd door Democraten, hebben meestal grotere regeringen en hogere uitgaven, wat leidt tot economische ongelijkheid. Bedrijven verhuizen van deze blauwe staten met hoge belastingen naar meer bedrijfsvriendelijke rode staten, waardoor de kloof nog groter wordt. Deze trend is vooral duidelijk in Californië, waar bedrijven als Tesla en Chevron naar Texas zijn verhuisd, en New York, waar financiële bedrijven naar Florida trekken vanwege de lagere belastingdruk. Ondertussen heeft de het bestuur van Californië meer dan 450 miljard euro aan schulden opgebouwd.

De gevolgen van een wereldwijde economische crisis

Het verschuivende economische landschap verergert de groeiende tekorten van blauwe staten. Als de dollar zijn wereldwijde acceptatie als betaalmiddel verliest, zullen de handelstekorten toenemen, wat leidt tot tekorten aan geïmporteerde goederen en de prijzen verder opdrijft. De mogelijkheid om naar believen geld bij te drukken verliest zijn aantrekkingskracht als de waarde ervan keldert. Deze economische onrust zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor elke Amerikaan en mogelijk wrok en verdeeldheid aanwakkeren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.