Elektriciteitsproductie op aardgas in de Verenigde Staten bereikte recordhoogte


Key takeaways

  • De opwekking van elektriciteit uit aardgas in de VS bereikte deze zomer recordhoogten: meer dan 7 miljoen megawattuur (MWh) elektriciteit.
  • Negen van de tien dagen met de hoogste geregistreerde aardgasopwekking vonden plaats in de zomer van 2024, waarvan zes in augustus.
  • Recordbrekende aardgasproductie werd niet alleen waargenomen voor individuele dagen, maar ook voor de gehele zomer en year-to-date periodes.

Deze zomer was er een piek in de Amerikaanse aardgasgestookte elektriciteitsproductie merkbaar, die ongekende niveaus bereikte. Factoren die hebben bijgedragen aan deze recordhoogte zijn onder andere lage aardgasprijzen, de impact van warmere weerpatronen en een toename van nieuwe stroomopwekkingscapaciteit.

Op 2 augustus produceerden Amerikaanse aardgasgestookte elektriciteitscentrales meer dan 7 miljoen megawattuur (MWh) elektriciteit, waarmee ze het vorige zomerrecord van 28 juli 2023 met 6,8 procent overtroffen. Opmerkelijk is dat negen van de tien dagen met de hoogste geregistreerde aardgasgestookte elektriciteitsopwekking plaatsvonden in de zomer van 2024, waarvan zes in augustus.

Kerntrends en statistieken

De totale elektriciteitsproductie voor de zomer van 2024 (juni tot augustus) steeg met 3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook het daggemiddelde voor de opwekking van elektriciteit uit aardgas steeg deze zomer met 3 procent jaar op jaar tot 5,9 miljoen MWh, volgens de Hourly Electric Grid Monitor van de U.S. Energy Information Administration. Die houdt het elektriciteitsverbruik tot op het uur bij.

Deze verschuiving naar aardgas wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder een groeiende afhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen en de noodzaak om hun intermitterende aard in balans te houden. Naarmate de capaciteit voor hernieuwbare energie toeneemt, speelt aardgas een cruciale rol bij het leveren van een consistente stroomvoorziening naast wind- en zonne-energie.

Natuurgasproductie van jaar tot jaar

Over het geheel genomen hebben Amerikaanse elektriciteitsproducenten dit jaar tot nu toe recordhoeveelheden elektriciteit opgewekt uit aardgas. Tussen januari en september produceerden ze 55,6 miljoen MWh, een stijging van 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat het hoogste niveau is sinds ten minste 2021. Deze stijging in de vraag wordt toegeschreven aan de toenemende elektrificatie in verschillende sectoren, waaronder datacenters die veel stroom nodig hebben voor activiteiten en koeling.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.