Olieprijzen onder druk door onzekerheid over Israëlische aanvallen op Iraanse olie-infrastructuur


Key takeaways

  • Brent crude futures noteerden op het ogenblik van publicatie van dit artikel 77,62 dollar per vat.
  • De Amerikaanse West Texas Intermediate futures noteerden 73,91 dollar per vat.
  • Analisten voorspellen aanhoudende volatiliteit op de oliemarkt door de onzekerheid over de reactie van Israël op de Iraanse raketaanvallen.

De olieprijzen kenden een pauze in hun recente rally nu investeerders wachten op de reactie van Israël op de Iraanse raketaanvallen van vorige week, maar zitten inmiddels terug in de lift. Deze onzekerheid volgt op een stijging van de prijzen op maandag, waarbij beide referentiecontracten hun hoogste niveau sinds eind augustus overschreden. Zorgen over mogelijke verstoringen van de olieaanvoer uit het Midden-Oosten voedden de initiële prijsstijging, die culmineerde in een wekelijkse winst van 8 procent – de grootste in meer dan een jaar.

Brent crude futures noteerden op het ogenblik van publicatie van dit artikel 77,62 dollar per vat. De Amerikaanse West Texas Intermediate futures noteren 73,91 dollar per vat.

Marktverwachtingen en volatiliteit

Analisten voorspellen aanhoudende volatiliteit op de oliemarkt. Ashley Kelty van Panmure Liberum suggereert dat winstnemingen druk zouden kunnen uitoefenen op de prijzen als er zich geen belangrijke ontwikkelingen voordoen in het Midden-Oosten. Tamas Varga van oliemakelaardij PVM merkt op dat de betrokkenheid van Iran bij het conflict weliswaar een punt van zorg blijft, maar dat er nog geen daadwerkelijke verstoringen van de aanvoer zijn opgetreden en voegt eraan toe dat aanvallen op de Iraanse olie-infrastructuur onwaarschijnlijk zijn.

Sommige analisten waarschuwen dat als Israël andere doelen kiest dan de Iraanse oliefaciliteiten, de olieprijzen een aanzienlijke neerwaartse druk kunnen ondervinden. Giovanni Staunovo van UBS schrijft de recente prijsdaling toe aan een omgeving waarin de risico’s zijn afgenomen als gevolg van de teleurstelling onder beleggers over de nieuwste stimuleringsmaatregelen van China.

Invloed op de vraag naar brandstof en regionale ontwikkelingen

Hoewel China aangaf er vertrouwen in te hebben dat het zijn groeidoelstelling voor het hele jaar zou halen, zag het af van een krachtiger fiscaal beleid. Deze voorzichtige aanpak stelde beleggers teleur die meer steun voor de economie hadden verwacht. Er blijft bezorgdheid over de vertragende groei en de mogelijke gevolgen daarvan voor de vraag naar brandstof in China, ’s werelds grootste importeur van ruwe olie.

Traders wachten ook op updates van de Amerikaanse voorraadgegevens van ruwe olie, waarbij analisten een stijging verwachten.

Klimaatinvloeden

In de VS verhevigde orkaan Milton zich tot een storm van categorie 5, waardoor maandag minstens één olie- en gasplatform in de Golf van Mexico werd stilgelegd. Inmiddels is Milton terug afgezwakt naar categorie 4, wat betekent dat hij naar verwachting minder destructief zal zijn, maar nog steeds als zeer krachtig wordt beschouwd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.