China’s groeiende militaire aanwezigheid in Cambodja: een strategische verschuiving?


Key takeaways

  • Korvetten van de Chinese marine liggen aangemeerd aan een nieuw gebouwde pier op de marinebasis Ream.
  • Faciliteiten die door China zijn gebouwd kunnen in dienst staan van de Chinese marine, wat de verdenking wekt van een permanente aanwezigheid.
  • Analisten suggereren dat hoewel de Cambodjaanse marinebasis Ream technisch gezien misschien niet als permanente basis wordt geclassificeerd, China’s roulerende stationeringen de Cambodjaanse grondwettelijke beperkingen kunnen omzeilen.

In Washington is de bezorgdheid gegroeid over een mogelijke permanente Chinese militaire aanwezigheid op de Cambodjaanse marinebasis Ream. Op satellietbeelden is te zien dat twee korvetten van de Chinese marine, oorlogsschepen van het type A56, aangemeerd liggen aan een nieuw gebouwde pier die plaats biedt aan grotere schepen. Er wordt vermoed dat extra faciliteiten, ook gebouwd door China, de Chinese marine dienen.

Onthoudingen en zorgen

Cambodja ontkent deze beweringen ten stelligste en beroept zich op de grondwet die permanente buitenlandse militaire aanwezigheid verbiedt. Ambtenaren benadrukken dat Ream open blijft voor alle bevriende marines en benadrukken Cambodja’s beperkte militaire capaciteiten en afhankelijkheid van training van externe partners, met name China.

Ondanks deze ontkenning blijven er vermoedens bestaan. Hoewel China momenteel slechts één overzeese basis heeft in Djibouti, opgericht in 2016, breidt zijn zeemacht snel uit en overtreft het de omvang van de Amerikaanse vloot. Deze toename in macht, in combinatie met China’s Belt and Road Initiative, een investerings- en handelsplan met het buitenland dat infrastructuren van militaire kwaliteit vereist, leidt tot bezorgdheid over een toekomstig netwerk van Chinese bases wereldwijd.

verschuiving in partnerschappen

Ream, gelegen op de zuidpunt van Cambodja, werd eerder verbeterd met hulp van de VS, maar dit partnerschap verschoof na politieke veranderingen in Cambodja in 2017. De gezamenlijke militaire oefeningen met de VS werden stopgezet en vervangen door gezamenlijke oefeningen met China. Tegen 2020 werden de door de VS gefinancierde gebouwen in Ream afgebroken en begonnen uitgebreide door China gefinancierde uitbreidingen, met als hoogtepunt een pier die vergelijkbaar is met die in Djibouti en die plaats biedt aan China’s grootste vliegdekschip.

Cambodja beweert dat de aangemeerde korvetten bedoeld zijn voor training en deelname aan gezamenlijke oefeningen. De uitsluiting van Japanse destroyers van de nieuwe pier ten gunste van het aanmeren in Sihanoukville voedt echter de verdenking van exclusiviteit.

Gelekte overeenkomst en perspectieven van analisten

Een uitgelekte overeenkomst tussen Cambodja en China uit 2019, waarover de Wall Street Journal berichtte, suggereerde een 30-jarige huurovereenkomst voor 77 hectare in Ream, inclusief bepalingen voor de inzet van militair personeel en wapens. Hoewel Cambodja dit afdeed als valse informatie, blijft de Chinese aanwezigheid overwegend exclusief.

Analisten suggereren dat, hoewel Ream technisch gezien misschien niet als permanente basis wordt geclassificeerd, de voortdurende toegang van China door roulerende stationeringen de Cambodjaanse grondwettelijke beperkingen zou kunnen omzeilen. Vergelijkbare regelingen bestaan tussen de VS en de Filippijnen.

Strategische bezwaren

Een langdurige Chinese aanwezigheid op Ream biedt beperkte strategische voordelen voor China, gezien de bestaande bases in de Zuid-Chinese Zee. Het baart buurlanden Thailand en Vietnam echter wel zorgen, omdat het China in staat zou kunnen stellen de kustlijn van Vietnam te omsingelen. Thailand maakt zich ook zorgen over een Chinese basis in de buurt van hun belangrijkste marinehaven, waardoor hun lopende territoriale geschillen nog ingewikkelder worden.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat beide landen deze zorgen publiekelijk zullen uiten vanwege de economische banden met China en mogelijke binnenlandse reacties, blijven Amerikaanse en Indiase strategen gefocust op de mogelijkheid van toekomstige Chinese bases in de Indische Oceaan.

Conclusie

Ondanks deze ontwikkelingen erkennen analisten dat de wereldwijde militaire reikwijdte van China de VS waarschijnlijk niet snel zal overtreffen. De strategische waarde van Ream ligt misschien meer in het verzamelen van inlichtingen, het volgen van satellieten en het monitoren van langeafstandsdoelen dan in traditionele machtsprojectie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.