Oekraïne beëindigt de gasdoorvoer vanuit Rusland door aanhoudende oorlogsspanningen


Key takeaways

  • De Oekraïense premier Denys Shmyhal heeft aangekondigd dat het land zijn gasdoorvoerovereenkomst met Rusland in 2024 niet zal verlengen.
  • De maatregel is bedoeld om de Russische energie-inkomsten te beperken, die volgens Kiev de voortdurende oorlog financieren.
  • Shmyhal drong er bij de Europese landen op aan om volledig te stoppen met de import van olie en gas uit Rusland.

De Oekraïense premier Denys Shmyhal kondigde onlangs aan dat het land zijn gasdoorvoerovereenkomst met Rusland niet zal verlengen wanneer deze in 2024 afloopt. Deze beslissing werd bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Slowaakse premier Robert Fico.

Shmyhal verklaarde dat deze stap deel uitmaakt van de bredere strategie van Oekraïne om de Russische energie-inkomsten, die volgens Kiev worden gebruikt om de aanhoudende oorlog te financieren, te beperken. Hij benadrukte het belang van het opleggen van sancties op Russisch gas en het ontnemen van winst uit de verkoop van koolwaterstoffen aan het Kremlin.

Invloed op Europa

Het niet verlengen van de doorvoerovereenkomst, waardoor Russisch gas via Oekraïense pijpleidingen naar Europa kan stromen, kan een grote impact hebben op het Europese energielandschap, vooral voor landen die nog steeds sterk afhankelijk zijn van Russische leveringen. Shmyhal drong er bij de Europese landen op aan om volledig te stoppen met de import van olie en gas uit Rusland en pleitte voor een verenigd front tegen de Russische energie-export.

Hij erkende dat sommige landen, zoals Slowakije en Hongarije, voor uitdagingen staan door hun afhankelijkheid van Russisch gas. Hij sprak echter zijn vertrouwen uit in een geleidelijke diversificatie van energiebronnen voor deze landen.

Een verbintenis van Oekraïne

Ondanks de beslissing van Oekraïne om de doorvoerovereenkomst niet te verlengen, bevestigde Shmyhal dat Oekraïne zich houdt aan zijn internationale verplichtingen in het kader van overeenkomsten zoals de Associatieovereenkomst met de Europese Unie en het Verdrag inzake het Energiehandvest. Dit engagement werd onlangs in vraag gesteld door de blokkering door Oekraïne van de oliepijplijn “Vriendschap” van Rusland, die olie levert aan Slowakije, Hongarije en Tsjechië.

Door deze actie dreigde een energiecrisis in Centraal- en Oost-Europa, waardoor deze landen Oekraïne opriepen om zijn beslissing terug te draaien. De acties van Oekraïne hebben ook tot kritiek geleid van Hongaarse functionarissen, die beweren dat Oekraïne hen straft voor hun steun aan de vrede en hun energiezekerheid ondermijnt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.