Britse soevereiniteit over Gibraltar en Falklandeilanden onwrikbaar


Key takeaways

  • Britse soevereiniteit over Gibraltar en de Falklandeilanden is niet onderhandelbaar, volgens de woordvoerder van Sir Keir Starmer.
  • De zaak rond de Chagoseilanden heeft geen invloed op de unieke omstandigheden van Gibraltar, aldus de Britse minister-president.
  • De Britse regering blijft zich onverminderd inzetten voor de soevereiniteit van de Falklandeilanden, zoals de gouverneur van de Falklandeilanden heeft verklaard.

Er is bezorgdheid ontstaan over de betrokkenheid van de Britse regering bij haar overzeese gebieden na een recente overeenkomst om de Chagoseilanden over te dragen aan Mauritius. De woordvoerder van Sir Keir Starmer heeft met klem verklaard dat over de Britse soevereiniteit over Gibraltar en de Falklandeilanden niet onderhandeld kan worden.

De beslissing over de Chagoseilanden heeft ertoe geleid dat Argentinië “concrete actie” heeft toegezegd met betrekking tot de Falklandeilanden, die Buenos Aires opeist als zijn eigen grondgebied. De woordvoerder van Sir Keir benadrukt echter dat de Falklandkwestie losstaat van de Chagos-situatie en stevig onder Britse controle blijft.

Verzekeringen van overzeese gebieden

De hoofdminister van Gibraltar sloot zich hierbij aan en verklaarde dat de zaak van de Chagoseilanden geen invloed heeft op de unieke omstandigheden van Gibraltar. Op dezelfde manier bevestigt de gouverneur van de Falklandeilanden de onwrikbare toewijding van de Britse regering aan hun soevereiniteit.

De woordvoerder beschrijft de historische context rond het geschil over de Chagoseilanden en wijst op de jarenlange onderhandelingen die hebben geleid tot de uiteindelijke overeenkomst. Hij legt uit dat, hoewel de militaire basis op Diego Garcia minstens de komende eeuw onder Britse en Amerikaanse jurisdictie zal blijven, deze overeenkomst juridische uitdagingen en internationale geschillen met betrekking tot soevereiniteit beslecht.

Kritiek op regeringsstandpunt

Ondanks het regeringsstandpunt hebben sommige hooggeplaatste conservatieven kritiek op de beslissing, omdat ze vrezen voor mogelijke Chinese invloed in de regio van de Indische Oceaan, gezien de aanzienlijke investeringen van Beijing in Mauritius. De woordvoerder van Sir Keir gaat hier tegenin door te benadrukken dat de overeenkomst al lang bestaande juridische kwesties oplost.

Een protest georganiseerd door Chagosianen buiten het parlement onderstreept hun ongenoegen over het feit dat ze worden uitgesloten van discussies over de soevereiniteit van hun thuisland.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.