Colombia vs. Spanje: de strijd om het meest waardevolle scheepswrak ter wereld


Key takeaways

  • De Colombiaanse regering wil de San José bergen voor een museum.
  • Schatgravers schatten de waarde van de lading op 18 miljard dollar, terwijl archeologische experts ervoor pleiten om het wrak ongemoeid te laten vanwege het historische belang en het verlies van meer dan 600 levens.
  • Concurrerende claims zijn ingediend door Colombiaanse en Spaanse regeringen, een Amerikaans bergingsbedrijf en inheemse groepen uit Zuid-Amerika.

Een eeuwenoud Spaans galjoen, de San José, ligt onder water voor de kust van Colombia. Dit scheepswrak, volgeladen met goud, zilver en smaragden, wordt wel het meest waardevolle ter wereld genoemd vanwege de geschatte waarde van miljarden dollars. De ontdekking van de San José heeft echter een hevige strijd ontketend over het eigendom en de toekomst van de schatten.

Concurrerende claims zijn ingediend door de Colombiaanse en Spaanse regeringen, een Amerikaans bergingsbedrijf genaamd Sea Search Armada en inheemse groepen uit Zuid-Amerika die beweren dat de rijkdommen afkomstig zijn van geplunderde mijnen tijdens de koloniale tijd. Zowel in Colombia als in de VS zijn juridische gevechten uitgevochten, met als hoogtepunt een zaak die momenteel voor het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag ligt.

Geschillen over eigendom

De Colombiaanse regering beweert dat ze de overblijfselen van het schip wil terugvinden om ze in een museum tentoon te stellen. Schatzoekers daarentegen benadrukken de immense commerciële waarde van de lading, die mogelijk 18 miljard dollar bedraagt. Archeologische experts pleiten ervoor om het wrak ongemoeid te laten en benadrukken het belang ervan als een historische plaats en begraafplaats waar meer dan 600 levens verloren gingen tijdens het zinken van het schip in 1708.

De San José ging ten onder toen het van Panama naar Cartagena, Colombia voer. Britse oorlogsschepen onderschepten het tijdens oorlogstijd, wat leidde tot een toevallige explosie die het schip binnen enkele minuten vernietigde. Het wrak bleef onontdekt tot in de jaren 1980 toen Sea Search Armada beweerde het te hebben gevonden. Dit leidde tot een geschil met de Colombiaanse autoriteiten over het rechtmatige eigendom van de schat en startte gerechtelijke procedures.

Historische betekenis

In 2015 bevestigde Colombia onafhankelijk de ontdekking van de San José, waardoor hun claim verder werd versterkt. De Spaanse regering beweert ook dat zij recht heeft op het schip en de inhoud ervan als staatseigendom, terwijl inheemse groepen beweren dat de schatten hen toebehoren vanwege hun koloniale oorsprong.

Het voortdurende debat draait om het eigendom, de waarde en het behoud van de overblijfselen van de San José. Terwijl sommigen munt willen slaan uit het immense geldpotentieel van de schat, pleiten anderen voor het respecteren van de historische betekenis en het ongemoeid laten van het wrak als herinnering aan de maritieme geschiedenis en de menselijke tragedie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.