Aanpak financieel toezicht EU onder vuur: Duitsland, Frankrijk, Italië roepen op tot verandering


Key takeaways

  • De regeringen van Duitsland, Frankrijk en Italië roepen op tot een verandering in de benadering van financiële regulering door de Europese Unie.
  • Ze stellen dat economische groei prioriteit moet krijgen boven strenge regelgeving en pleiten voor versoepeling van bepaalde regels om het speelveld met andere grote financiële rechtsgebieden gelijk te maken.
  • De drie landen dringen er bij de volgende Europese Commissie op aan om in de nabije toekomst geen grootschalige financiële initiatieven te nemen.

Duitsland, Frankrijk en Italië roepen op tot een andere aanpak van de Europese Unie op het gebied van financiële regelgeving. Ze stellen dat economische groei belangrijker moet zijn dan strenge regels en pleiten voor een versoepeling van bepaalde regels om het speelveld met andere grote financiële rechtsgebieden gelijk te maken.

In een gezamenlijke brief aan de directeur-generaal financiële diensten van de EU hebben deze drie grootste economieën hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheid dat een buitensporige financiële regulering het Europese concurrentievermogen belemmert. Ze drongen er specifiek bij de volgende Europese Commissie op aan om in de nabije toekomst geen grootschalige financiële initiatieven te initiëren. Dit pleidooi past in een wereldwijde trend om economische groei prioriteit te geven boven strenge regelgeving.

Voorstellen voor hervorming van de regelgeving

De regeringen van Duitsland, Frankrijk en Italië benadrukken de noodzaak van een sterkere nadruk op het concurrentievermogen van de financiële sector, met name het bankwezen. Zij geloven dat recente regelgevende initiatieven, hoewel gericht op het aanpakken van het afnemende concurrentievermogen, de financiële sector onbedoeld kunnen schaden.

Terwijl politici groei voorstaan, waarschuwen belangrijke mondiale regelgevers voor het versoepelen van regelgeving ten gunste van economische expansie. Ze stellen dat robuuste regelgevende kaders cruciaal zijn om een herhaling van de financiële crisis te voorkomen en opkomende risico’s zoals instabiliteit in het Midden-Oosten en potentiële problemen binnen de schaduwbanksector te beperken.

Regelgeving voor banken stroomlijnen

Sommige deskundigen stellen voor om de financiële regelgeving van de EU te stroomlijnen en te vereenvoudigen, maar erkennen dat het belangrijk is om adequate kapitaalvereisten voor banken te handhaven om stabiliteit te garanderen.

In de brief van de drie landen worden specifieke gebieden genoemd die aandacht behoeven, waaronder aanpassingen van de voorgestelde kapitaalhervormingen om te voorkomen dat kredietverstrekkers in de EU worden benadeeld als de VS voor een andere aanpak kiezen. Ze vragen ook om gestroomlijnde regelgeving om de administratieve lasten te verminderen en meer flexibiliteit bij het maken van regels. De “groene activaratio” die wordt gebruikt om de duurzame portefeuilles van banken te beoordelen, moet worden herzien, samen met een meer samenhangende en realistische benadering van klimaat- en transitierisico’s.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.