Franse retailbank CCF kondigt herstructureringsplan en mogelijk banenverlies aan


Key takeaways

  • CCF wil het personeelsbestand met ongeveer een derde inkrimpen, laten bronnen weten.
  • 90 tot 110 filialen kunnen worden gesloten, dat is bijna de helft van het huidige filialennetwerk.
  • Een derde van het personeel, ongeveer 1.000 banen, kan worden geschrapt.

Er is een herstructureringsplan gaande bij de Franse retailbank Credit Commercial de France (CCF), waarbij mogelijk meer dan 1.000 banen worden geschrapt. Bronnen geven aan dat CCF, nu in handen van investeringsmaatschappij Cerberus Capital Management, het personeelsbestand met ongeveer een derde wil inkrimpen.

Details herstructurering en filiaalsluitingen

De voorgestelde herstructurering omvat de sluiting van een aanzienlijk aantal filialen, variërend van 90 tot 110, volgens bronnen die aanwezig waren bij een recente vergadering van de ondernemingsraad. Als dit wordt uitgevoerd, komt dit neer op bijna de helft van het huidige kantorennetwerk van CCF en leidt dit tot het vertrek van ongeveer een derde van het personeel. Aan het begin van het jaar had CCF ongeveer 3.500 mensen in dienst in 244 filialen.

Achtergrond van overname en herstructurering

Cerberus heeft CCF begin 2024 overgenomen van HSBC. Een woordvoerder van CCF verklaarde dat de bank “extreem solide” is en sinds de overname een stabilisatie heeft ondergaan. Het herstructureringsplan is erop gericht CCF te herpositioneren voor duurzame groei. De woordvoerder noemde een onderzoek om filiaalmanagers meer autonomie te geven, wat van invloed zou kunnen zijn op de personeelsbezetting en het aantal filialen dat behouden blijft.

Reactie van de vakbond en eerdere afstotingsplannen

Hoewel de woordvoerder het herzieningsproces bevestigde, weigerde hij commentaar te geven op de specifieke cijfers over het banenverlies die door vakbondsbronnen waren verstrekt. HSBC kondigde aanvankelijk de verkoop aan van zijn Franse retailbank aan My Money Group in 2021, waarbij een verlies van iets meer dan 2 miljard euro werd voorspeld voor de Britse bankinstelling. Deze desinvestering maakte deel uit van HSBC’s strategische verschuiving weg van de trager groeiende Europese en Noord-Amerikaanse markten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.