22 miljard pond investering zorgt ervoor dat Verenigd Koninkrijk gedurfde stap zet naar nuluitstoot


Key takeaways

  • Een investering van 22 miljard Britse pond zal de technologie voor het afvangen en opslaan van kooldioxide (CCS) ondersteunen om het Verenigd Koninkrijk op weg te helpen naar zijn doelstelling van netto nul emissies.
  • Drie CCS-projecten in Merseyside en Teesside, “koolstofafvangclusters”, zijn gericht op economische groei en milieuvoordelen.
  • De afgevangen kooldioxide, tot 8,5 miljoen ton, zal permanent worden opgeslagen in ondergrondse reservoirs.

Een aanzienlijke investering voor het afvangen van kooldioxide

De Britse regering heeft een aanzienlijke investering van 22 miljard pond aangekondigd ter ondersteuning van technologie voor het afvangen en opslaan van kooldioxide (CCS)., met als doel het Verenigd Koninkrijk op weg te helpen naar de doelstelling van netto nuluitstoot. Deze substantiële financiering wordt toegejuicht als een reddingslijn voor industrieën die te kampen hebben met banenverlies in sectoren als staal en kolen. De CCS-projecten zijn strategisch gesitueerd in Merseyside en Teesside, regio’s die sterk afhankelijk zijn van de industrie, waardoor “koolstofafvangclusters” ontstaan die zowel economische groei als milieuvoordelen beloven.

De strategie van de regering

De strategie van de regering bestaat uit het verstrekken van subsidies aan drie specifieke projecten, te beginnen in 2028. Deze projecten zullen zich richten op het afvangen van kooldioxide-emissies uit verschillende bronnen: waterstofproductie, elektriciteitsopwekking met gas en afvalverbranding voor energie. De afgevangen kooldioxide, tot 8,5 miljoen ton, zal permanent worden opgeslagen in ondergrondse reservoirs in Liverpool Bay en de Noordzee.

Het belang van CCS

Hoewel de regering de hoge kosten van CCS-technologie erkent, benadrukt ze het belang ervan voor het bereiken van netto nul emissies in 2050. Deze doelstelling vereist het minimaliseren van emissies en tegelijkertijd het opvangen of compenseren van de resterende onvermijdelijke emissies. Er wordt verwacht dat de investering particuliere financiering zal aantrekken, het scheppen van banen zal stimuleren (4.000 directe banen en nog eens 50.000 ondersteunende banen) en industriële gebieden nieuw leven zal inblazen.

Reactie en zorgen van de industrie

De inzet van de regering voor CCS heeft steun gekregen van industrieleiders en vakbonden. Zij zien dit als een cruciale stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame groei. Er blijft echter bezorgdheid bestaan over het potentieel van de technologie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verlengen als ze niet oordeelkundig wordt geïmplementeerd. Critici stellen dat CCS vooral moet worden gebruikt in sectoren met beperkte alternatieve oplossingen, zoals de cementproductie, terwijl er groenere alternatieven bestaan voor andere toepassingen, zoals de productie van blauwe waterstof.

De toekomst van deze investering

Het succes van deze investering hangt af van een zorgvuldige selectie van projecten en transparante verantwoording. Het valt nog te bezien of deze initiatieven hun belofte van een schonere, duurzamere toekomst echt zullen waarmaken en tegelijkertijd banen zullen behouden en economische groei zullen stimuleren in de industriële kernlanden van het Verenigd Koninkrijk.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.