Rusland legt beslag op 372 miljoen dollar aan activa van Amerikaanse banken in Oekraïens bankgeschil


Key takeaways

  • De Russische plaatsvervangend openbaar aanklager heeft 372 miljoen dollar aan tegoeden van Bank of New York Mellon en JP Morgan Chase bevroren.
  • De fondsen behoorden toe aan MR bank, een Oekraïense dochteronderneming van Ruslands grootste bank Sberbank.
  • Een rechtbank in Moskou bestempelde de acties van de Oekraïense toezichthouders als een “onteigening” van het eigendom van MR bank.

Een rechtbank in Moskou heeft op verzoek van de Russische plaatsvervangend openbare aanklager voor ongeveer 372 miljoen dollar aan tegoeden bevroren die in het bezit zijn van twee Amerikaanse banken, Bank of New York Mellon en JP Morgan Chase. De tegoeden, die oorspronkelijk toebehoorden aan MR bank, een Oekraïense dochteronderneming van Ruslands grootste bank Sberbank, werden naar verluidt in beslag genomen als onderdeel van een groter geschil over het besluit van de Oekraïense centrale bank om de vergunning van MR bank in te trekken en de bank uiterlijk in 2025 te sluiten.

Het Russische Openbaar Ministerie heeft de acties van de Oekraïense toezichthouders gekarakteriseerd als een “onteigening” van het eigendom van MR bank, waardoor de belangen van de Russische staat worden geschaad. Het kantoor beweert dat zowel Bank of New York Mellon als JP Morgan Chase een rol hebben gespeeld in deze vermeende inbeslagname door aanzienlijke bedragen van MR bank in hun bezit te hebben.

Rechtszaak ontvouwt zich

Het openbaar ministerie eiste erkenning van 121 miljoen dollar in handen van JP Morgan Chase en 251 miljoen dollar in handen van Bank of New York Mellon als rechtmatig eigendom van Sberbank, waardoor de geclaimde schade in totaal 372 miljoen dollar bedraagt. Volgens gerechtelijke documenten heeft deze actie de Sberbank effectief verhinderd om controle uit te oefenen over haar dochteronderneming en te profiteren van haar overzeese activiteiten.

Reacties

Zowel Sberbank als JP Morgan weigerden commentaar te geven op de beslissing van de rechtbank.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.