Olieprijzen stijgen als angst voor conflict in Midden-Oosten escaleert


Key takeaways

  • De olieprijzen zijn donderdag gestegen door zorgen over een mogelijke escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.
  • Brent crude futures stegen naar 75,78 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate crude futures stegen naar 72,05 dollar.
  • Experts suggereren dat de olieprijzen kunnen dalen als Israël zich richt op militaire operaties in Zuid-Libanon in plaats van de confrontatie aan te gaan met Iraans grondgebied of bezittingen.

De olieprijzen stegen donderdag door de bezorgdheid van beleggers over een mogelijke escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Deze zorgen concentreerden zich op de mogelijkheid van onderbrekingen in de verscheping van ruwe olie uit de regio. Brent crude december futures stegen naar 75,78 dollar per vat op het ogenblik van publicatie van dit artikel. Amerikaanse West Texas Intermediate crude futures ondervonden ook een opleving en stegen tot 72,05 dollar.

Verhoogde spanningen en escalerend conflict

De verhoogde spanningen komen voort uit de vrees dat Israël de Iraanse olie-infrastructuur zou aanvallen als vergelding voor een recente raketaanval door Iran. Analisten waarschuwen dat dergelijke acties Iran ertoe zouden kunnen aanzetten om agressief te reageren en mogelijk de Straat van Hormuz te blokkeren of de infrastructuur van Saoedi-Arabië als doelwit te nemen, vergelijkbaar met de gebeurtenissen in 2019. De Straat van Hormuz is een cruciale zeeroute waar dagelijks ongeveer een vijfde van de wereldwijde olietoevoer doorheen stroomt.

Escalerende situatie en gevolgen

De situatie escaleerde toen Israël donderdag vroeg een luchtaanval uitvoerde op Beiroet, waarbij ten minste zes doden en zeven gewonden vielen. Dit volgde op een bijzonder dodelijke dag voor Israëlische troepen aan het Libanese front te midden van aanhoudende gevechten met de door Iran gesteunde Hezbollah. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zwoer dat Iran consequenties zou moeten aanvaarden voor zijn acties, terwijl Teheran verklaarde dat elke vorm van vergelding zou worden beantwoord met “enorme vernietiging”, wat de angst voor een breder conflict aanwakkerde.

Marktreacties en voorspellingen

Sommige experts suggereren dat de olieprijzen zouden kunnen dalen als Israël ervoor kiest om zich te richten op militaire operaties in Zuid-Libanon in plaats van de directe confrontatie aan te gaan met Iraans grondgebied of bezittingen. Zij verwachten dat de huidige prijsstijgingen in de olieprijzen zouden kunnen verdwijnen na de afsluiting van Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar, dat morgen valt, afhankelijk van de Israëlische reactie op de situatie.

US ruwe Voorraden en reservecapaciteit OPEC

Ondertussen kenden de Amerikaanse ruwe voorraden een opmerkelijke stijging met 3,9 miljoen vaten tot 417 miljoen vaten in de week eindigend op 27 september. Dit overtrof de marktverwachtingen van een daling met 1,3 miljoen vaten. Analisten van ANZ merkten op dat deze stijgende Amerikaanse voorraden het bewijs leveren dat de oliemarkt goed voorzien is en in staat is om potentiële verstoringen te weerstaan.

Wereldwijde ruwe voorraden en reactie OPEC

De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) heeft voldoende reservecapaciteit om een volledig verlies van Iraanse olietoevoer te compenseren in het geval dat Israël de Iraanse oliefaciliteiten zou aanvallen. Bovendien is de wereldwijde aanvoer van ruwe olie tot nu toe niet verstoord door de recente onrust in de belangrijkste productiegebieden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.