Poetshulp krijgt 1 euro meer door verhoging dienstencheques, garandeert Vooruit

De Vlaamse regering verhoogt de prijs van dienstencheques van 9 naar 10 euro. De vraag is naar wie die prijsverhoging gaat. Vooruit en Open Vld kibbelen over de afrekening.


Key takeaways

  • Je betaalt straks een euro meer voor een dienstencheque. De Vlaamse regering wil die aan de poetshulpen geven.
  • Ook de sector wil meer geld en hoopt de werkgevers extra te kunnen financieren.
  • Open Vld denkt dan weer dat het geld vooral in de schoot van de regering zal vallen.

In het nieuws: Iedereen wil profiteren van de prijsverhoging van de dienstencheques.

  • Voor een dienstencheque betaal je nu nog 9 euro per uur. Doordat 20 procent fiscaal aftrekbaar is, is de werkelijke prijs 7,20 euro. Maar dat fiscale voordeel verdwijnt straks én de prijs gaat een euro omhoog. Een dienstencheque kost vanaf 1 januari 2025 dus 10 euro per uur, 2,80 euro meer.
  • Die 2,80 euro gaat naar de Vlaamse begroting. De nieuwe regering hoopt vanaf 2026 in totaal 166 miljoen euro binnen te rijven door de besparing.
  • Alleen: hoe wordt dat gewonnen geld straks verdeeld? De regering wil alvast dat die ene euro extra integraal naar de poetshulpen gaat. “Wij zijn het er allemaal over eens dat zij recht hebben op een hoger loon. De opbrengst gaat rechtstreeks naar de poetshulp”, klinkt het bij Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) in Villa Politica.
  • Vakbondsvertegenwoordiger Issam Benali (ABVV) hoopt dat het brutoloon van de poetshulpen ook effectief met een euro stijgt, zegt hij in De Standaard. Die lonen liggen nu bijzonder laag, tussen 13,63 en 14,47 euro bruto per uur.
    • “Een voltijds werkende poetshulp krijgt zo 1.800 à 1.900 euro extra koopkracht per jaar. Aangezien de meeste poetshulpen deeltijds werken, zullen ze gemiddeld iets minder dan 1.000 euro extra hebben”, concludeert Benali.
  • Maar Federgon, de sectorvereniging van de poetsbedrijven, ziet dat anders. 43 procent van de bedrijven is verlieslatend. Op dit moment krijgt de werkgever per gepresteerd uur 28,07 euro, waarbij 9 euro via de dienstencheque komt en 19,07 euro is subsidie van de overheid. Federgon denkt dat die een euro het probleem niet zal oplossen, maar wil wel praten over de verdeling van het extra geld. Ook de werkgevers willen een deel.

Belastingverhoging of extra middelen?

Genoteerd: De ene euro gaat naar de poetshulpen, bevestigt Vooruit.

  • Volgens Tom Ongena (Open Vld) is het idee dat de poetshulpen een hoger loon krijgen, onjuist. “Stop met het beeld op te hangen dat jullie de prijs verhogen om de poetshulpen meer te geven. Twee derde gaat naar de Vlaamse staatskas. Dat is dus een belastingverhoging”, haalt hij aan in debat met de nieuwe regering.
  • Thijs Verbeurgt, de nieuwe fractieleider van Vooruit, denkt daar anders over. De extra inkomsten zal de Vlaamse regering investeren in onderwijs en kinderopvang. “Daar profiteren de huishoudhulpen mee van. Op die manier geven we hen dus ook extra middelen, bijvoorbeeld via het verlagen van de schoolfactuur”, is zijn uitleg.
  • Tegelijk is Verbeurgt wel duidelijk: de verhoging van een euro gaat wel degelijk integraal naar de poetshulp. Er gaat geen extra geld naar de werkgevers, zegt hij.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.