Inflatie in Zuid-Korea zakt tot onder de doelstelling van de Bank van Korea


Key takeaways

  • De inflatie in Zuid-Korea is meer afgenomen dan verwacht en is voor het eerst sinds begin 2021 onder de doelstelling van de Bank of Korea gezakt.
  • De consumentenprijsindex (CPI) steeg in september met 1,6 procent jaar op jaar Dit was de laagste groei op jaarbasis sinds februari 2021 en dook onder de middellangetermijninflatiedoelstelling van 2 procent van de BOK.
  • Analisten hebben er steeds meer vertrouwen in dat de BOK de rente volgende week zal verlagen, waarbij ze de inflatiecijfers als rechtvaardiging aanvoeren.

De inflatie in Zuid-Korea is in september meer gedaald dan verwacht en kwam voor het eerst sinds begin 2021 onder de doelstelling van de Bank of Korea (BOK). Deze ontwikkeling heeft speculaties aangewakkerd over een aanstaande versoepeling van het beleid door de centrale bank.

De consumentenprijsindex (CPI) steeg in september met 1,6 procent jaar op jaar, na een stijging van 2,0 procent in augustus. Dit cijfer lag ver onder de mediane stijging van 1,9 procent die economen hadden voorspeld in een peiling van Reuters en betekende de laagste groei op jaarbasis sinds februari 2021. De meting dook onder de middellangetermijndoelstelling van de BOK van 2 procent inflatie. De komende beleidsvergadering op 11 oktober zal naar verwachting resulteren in een renteverlaging, een mogelijkheid waarover veel wordt gesproken onder beleidsmakers en marktdeelnemers.

Inflatieverlaging voedt speculatie over beleidsverruiming

Als afspiegeling van dit sentiment daalde het rendement van Zuid-Koreaanse driejarige staatsobligaties woensdag met 3,4 basispunten tot 2,777 procent, het laagste punt sinds april 2022. Zowel minister van Financiën Choi Sang-mok als vice-gouverneur Kim Woong van de BOK benadrukten de aanhoudende trend van prijsstabilisatie.

Analisten hebben er steeds meer vertrouwen in dat de BOK de rente volgende week zal verlagen, waarbij ze de inflatiecijfers als rechtvaardiging aanvoeren. Hoewel het verleden suggereert dat de BOK de rente zal aanpassen nadat de inflatie is gedaald van 2 procent naar 1 procent, is een belangrijke factor deze keer de schuldenlast van huishoudens en de houding van de centrale bank ten opzichte daarvan. In augustus handhaafde de BOK, ondanks de afnemende inflatie en binnenlandse vraag, haar beleidsrente op het hoogste niveau van 3,50 procent in 16 jaar. Deze beslissing werd ingegeven door de bezorgdheid over de risico’s voor de financiële stabiliteit als gevolg van een verhitte huizenmarkt.

Marktreactie en verwachtingen van analisten

Op maandbasis steeg de CPI met 0,1 procent, trager dan de stijging van 0,4 procent in de vorige maand en lager dan de verwachtingen van economen van 0,3 procent. Dalingen van de prijzen van aardolieproducten (4,1 procent) en particuliere diensten (0,4 procent) compenseerden de stijgingen van landbouwproducten en openbare voorzieningen. De kern-CPI, exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen, steeg met 2,0 procent jaar op jaar, een vertraging ten opzichte van de stijging van 2,1 procent in de voorgaande maand en de zwakste prestatie sinds november 2021.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.