Nike staat onder druk door dalende verkoop en concurrentie


Key takeaways

  • Beleggers verwachten dat Nike een aanzienlijke daling van de jaarlijkse prognoses zal bekendmaken.
  • Analisten voorspellen een omzetdaling van 10 procent in het eerste kwartaal en een aanzienlijke daling van de winst per aandeel.
  • De koersdoelen van het bedrijf fluctueren in de aanloop naar dit kwartaal, waarbij sommige analisten suggereren dat het bijstellen van de verwachtingen het nieuwe team de tijd geeft om het bedrijf te beoordelen.

Verwachtingen van beleggers en analisten

Beleggers verwachten dat Nike een aanzienlijke daling van de jaarverwachtingen zal onthullen tijdens het komende kwartaalverslag over de winst. Dit is het eerste rapport van het bedrijf sinds de aankondiging van Elliott Hill als nieuwe CEO eerder deze maand, als opvolger van John Donahoe. Hill, een voormalig directielid van Nike die in 2020 met pensioen ging, staat nu voor de uitdaging om het merk nieuw leven in te blazen te midden van verlies van marktaandeel en concurrentie van behendige rivalen zoals Deckers’ Hoka en het door Roger Federer gesteunde On.

Analisten voorspellen dat Nike dit kwartaal waarschijnlijk verwachte financiële problemen bekend zal maken, met als doel de zorgen direct aan te pakken en een nieuwe start te maken onder leiding van Hill. Hoewel verwacht wordt dat investeerders Hill een aanpassingsperiode zullen gunnen, is er onzekerheid over zijn vermogen om het merk nieuw leven in te blazen door gebruik te maken van zijn ervaring en diepgaande kennis van Nike’s nalatenschap.

Nike’s financiële prestaties en schommelingen van de aandelenkoers

De koersdoelen van het bedrijf schommelden in de aanloop naar dit kwartaal. Aanvankelijk verlaagden verschillende effectenmakelaars hun koersdoelen, maar na de aankondiging van de benoeming van Hill verhoogden andere makelaars hun verwachtingen. Analisten voorspellen een omzetdaling van 10 procent in het eerste kwartaal tot 10,49 miljard euro, de sterkste daling in meer dan vier jaar, samen met een aanzienlijke daling van 44,7 procent in de winst per aandeel tot 52 cent.

In juni voorspelde Nike een verrassende daling van de jaaromzet, waardoor sommige analisten verdere herzieningen van deze doelen verwachten voor dit komende rapport. Analisten hebben hun omzetverwachtingen voor het boekjaar 2025 naar beneden bijgesteld, met een gemiddelde daling van 5 procent. Ze suggereren dat het bijstellen van de verwachtingen en mogelijk het opschorten van de verwachtingen het nieuwe team de tijd zou geven om het bedrijf te beoordelen, oplossingen te vinden en een tijdlijn voor verbetering vast te stellen.

Nike’s concurrenten en strategische stappen

Nike heeft productlanceringen moeten versnellen om te kunnen concurreren met Hoka en On, waarvan de modieuze en comfortabele schoenenlijnen consumenten aantrekken. Experts benadrukken dat nieuwkomers op de detailhandelsmarkt voor schoenen momenteel meer aandacht van de consument krijgen, waardoor gevestigde merken zoals Nike onder druk komen te staan om effectiever te innoveren. Hoewel Nike nieuwe prestatie- en hardloopschoenen heeft geïntroduceerd, zoals Air Max Dn en Pegasus 41, en plannen heeft om een budgetvriendelijke sneakerlijn onder de 90 euro uit te brengen, hebben deze inspanningen nog geen significante resultaten opgeleverd. Het bedrijf heeft ook zijn toevlucht genomen tot het herlanceren van bestaande schoenen met kleine aanpassingen zoals kleurwijzigingen, wat analisten onvoldoende vinden.

Jessica Ramirez, senior analist bij Jane Hali & Associates, is sceptisch over de prestaties van Nike in de tweede helft van het jaar en zegt dat er pas substantiële verbeteringen zichtbaar zullen zijn als er in 2025 nieuwe productlijnen op de markt komen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.