Nederland haalt voor het eerst meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele brandstoffen


Key takeaways

  • Voor het eerst ooit werd er in de eerste zes maanden van een kalenderjaar meer elektriciteit geproduceerd met hernieuwbare bronnen (53 procent) dan met fossiele brandstoffen.
  • De elektriciteitsproductie uit windenergie is met een derde gestegen tot 17,4 miljard kWh in de eerste helft van 2024.
  • De elektriciteitsproductie uit zonne-energie is gestegen tot 11,7 miljard kWh.

Rapportage over elektriciteitsproductie

Volgens een rapport van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in Nederland leverden hernieuwbare energiebronnen over de eerste helft van 2024 meer dan de helft van de Nederlandse elektriciteitsproductie. De productie met behulp van hernieuwbare bronnen bedroeg 32,3 miljard kWh, goed voor een aandeel van 53 procent in de totale elektriciteitsproductie. De eerste zes maanden van 2024 zagen een toename van de elektriciteitsinvoer en een afname van de uitvoerin het land.

Volgens CBS-cijfers is er per saldo 2,3 miljard kWh meer elektriciteit uitgevoerd dan ingevoerd in de eerste helft van 2024. Tegelijkertijd bedroeg de totale elektriciteitsproductie 60,5 miljard kWh, een stijging van 1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerst ooit werd er in de eerste zes maanden van een kalenderjaar meer elektriciteit geproduceerd met hernieuwbare bronnen (53 procent) dan met fossiele bronnen. Het elektriciteitsverbruik was met 5 procent gestegen in de eerste jaarhelft van 2024, met name naar 55,8 miljard kWh. Dit ligt iets onder het pre-coronaniveau.

Veranderingen in elektriciteitsproductie

De elektriciteitsproductie uit windenergie is met een derde gestegen tot 17,4 miljard kWh in de eerste helft van 2024. Deze stijging bedraagt 4,4 miljard kWh. Ruim twee derde van deze groei vond plaats op zee. De toename van de elektriciteitsproductie uit windenergie is voornamelijk toe te schrijven aan een groter vermogen zowel op zee als op land.

Op zee hebben de nieuwe windparken Hollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord bijgedragen aan het vermogen van wind op zee. Ook het vermogen op het vasteland nam toe. Zo werden vorig jaar in bepaalde provincies al meerdere oude kleinere windmolens vervangen door grotere en nieuwe windmolens met meer vermogen. Alleen al in deze provincie is het vermogen gedurende 2023 met 0,4 GW gestegen. Nationaal is dit vermogen met 2,0 GW (0,6 GW op land en 1,4 GW op zee) toegenomen in 2023.

De elektriciteitsproductie uit zonne-energie is gestegen tot 11,7 miljard kWh, een stijging van 0,8 miljard kWh. Deze groei wordt veroorzaakt door het additionele vermogen dat is geïnstalleerd, terwijl de hoeveelheid zonnestraling juist minder was dan in de eerste helft van vorig jaar.

De elektriciteitsproductie uit biomassa daalde met 16 procent, vooral als gevolg van minder bijstook in de kolencentrales, die ook minder hebben gedraaid in de eerste helft van 2024.

Afname in fossiele brandstoffen

De elektriciteitsproductie uit kolen is gedaald tot 3,9 miljard kWh. De beschikbaarheid van goedkopere elektriciteit uit zon en wind maakte het voor kolencentrales moeilijker concurrerende elektriciteit te produceren. Ook de elektriciteitsproductie uit aardgas daalde naar 21,3 miljard kWh, vooral in elektriciteitscentrales, ondanks gedaalde prijzen voor aardgas en CO2-emissies in 2024.

Onderzoeksresultaten

Ondanks een stijging van 4 procent in de elektriciteitsinvoer in de eerste helft van 2024, nam de uitvoerin het land met 10 procent af. Hierdoor werd er per saldo 2,3 miljard kWh meer elektriciteit uitgevoerd dan ingevoerd. De uitvoer naar België (9 procent) en Frankrijk (7 procent) is met 11 procent verminderd, waardoor deze landen minder afhankelijk zijn van de Nederlandse stroomvoorziening.

In plaats hiervan hebben Franse kern- en waterkrachtcentrales meer elektriciteit ingevoerd uit Frankrijk.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.