India heft verbod op export van niet-basmatirijst op: een nieuw tijdperk van liberalisering van de handel


Key takeaways

  • India heeft het verbod op de export van witte, niet-basmatirijst opgeheven en een minimumexportprijs (MEP) van 490 dollar per ton ingevoerd.
  • De beslissing van de regering is ingegeven door ruime rijstvoorraden en gecontroleerde kleinhandelsprijzen, met vrijstellingen van uitvoerrechten voor deze rijstsoort.
  • Voor voorgekookte rijst geldt nu een verlaagde heffing van 10 procent, wat in lijn is met de recente opheffing van de beperkingen op de minimumexportprijs voor basmatirijst.

India heft verbod op export van witte, niet-basmatirijst op

Met onmiddellijke ingang heeft India het verbod op de export van niet-basmatirijst opgeheven en een minimumexportprijs (MEP) van 490 dollar per ton ingevoerd. Dit besluit gaat gepaard met vrijstellingen van uitvoerrechten voor deze rijstsoort en betekent een belangrijke verschuiving in het beleid na het verbod van juli 2023 om het binnenlandse aanbod te stabiliseren.

De beslissing van de regering is ingegeven door de ruime rijstvoorraden en de gecontroleerde kleinhandelsprijzen. Voor voorgekookte rijst geldt nu een verlaagde heffing van 10 procent, wat verder in lijn is met de recente opheffing van de beperkingen op de minimumexportprijs voor basmatirijst. Deze reeks maatregelen is bedoeld om de export te stimuleren en het inkomen van de boeren te verhogen.

Exportbeperkingen versoepeld voor verschillende soorten rijst

De accijnsverlaging geldt ook voor gedopte rijst (bruine rijst) en padie of ruwe rijst en is verlaagd van 20 procent naar 10 procent. Deze wijzigingen zijn van kracht vanaf 27 september 2024. De regering versoepelde eerder deze maand de exportbeperkingen voor basmatirijst.

Ondanks het exportverbod werden verzendingen van witte niet-basmatirijst toegestaan naar bepaalde bevriende landen zoals de Malediven, Mauritius, de VAE en Afrikaanse landen op basis van hun behoefte aan voedselzekerheid en verzoeken van hun regeringen. Deze variëteit wordt op grote schaal geconsumeerd in India en er is wereldwijd vraag naar, vooral in regio’s met een grote Indiase diaspora.

India’s exportbestemmingen voor witte rijst die niet Basmati-rijst is

In de periode april-juli 2024 exporteerde India voor 189 miljoen dollar witte niet-basmatirijst, vergeleken met 852,52 miljoen dollar in het boekjaar 2023-24. India’s exportbestemmingen voor deze variëteit zijn onder andere Bhutan, Mauritius, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten, Nepal, Kameroen, Ivoorkust, Guinee, Maleisië, de Filipijnen, de Seychellen, de Comoren, Madagaskar, Equatoriaal-Guinea, Egypte, Kenia en Tanzania.

Beantwoording van zorgen van landen die lid zijn van de WTO

India reageerde op eerdere bezwaren van bepaalde WTO-lidstaten, waaronder de VS, over het Indiase exportverbod op rijst en benadrukte daarbij zijn standpunt dat het verbod een regulerende maatregel is die cruciaal is voor het waarborgen van de voedselzekerheid voor zijn 1,4 miljard inwoners. De VS hadden er bij India op aangedrongen het verbod onmiddellijk op te heffen.

Deze landen voerden aan dat dergelijke maatregelen negatieve gevolgen hebben voor landen die sterk afhankelijk zijn van invoer, vooral tijdens crises zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die de wereldwijde voedselvoorzieningsketens heeft verstoord.

Recente ontwikkelingen in het Indiase handelsbeleid

De Indiase regering heeft onlangs ook de minimumprijsdrempels voor de export van uien afgeschaft om boeren te laten profiteren van de overschotten op de internationale markt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.