Volkswagen vakbondsgesprekken bepalen toekomst Duitse auto-industrie


Key takeaways

  • Volkswagen is begonnen met loononderhandelingen met de vakbonden, die van invloed zullen zijn op ontslagen en fabriekssluitingen.
  • IG Metall moet onderhandelen over nieuwe arbeidsovereenkomsten voor 130.000 werknemers te midden van spanningen rond fabriekssluitingen.
  • Hoge energie- en arbeidskosten in Duitsland geven het bedrijf een concurrentienadeel ten opzichte van Europese rivalen en Chinese bedrijven.

Volkswagen en zijn vakbonden zijn woensdag begonnen met loononderhandelingen. Deze gesprekken zijn van groot belang omdat ze waarschijnlijk van invloed zijn op de agressiviteit waarmee het bedrijf ontslagen en mogelijke fabriekssluitingen in Duitsland nastreeft. De spanningen zijn hoog door de mogelijke fabriekssluitingen, een primeur voor Volkswagen in Duitsland. Dit leidt tot wrijving met IG Metall, dat heeft gezworen zich te verzetten tegen dergelijke stappen.

IG Metall’s uitdagingen

Tegelijkertijd moet IG Metall onderhandelen over nieuwe arbeidsovereenkomsten voor de 130.000 werknemers van Volkswagen’s belangrijkste merk in Duitsland. Dit komt nadat het bedrijf onlangs een einde maakte aan de arbeidsbeschermingsovereenkomsten die sinds het midden van de jaren 90 zes fabrieken in West-Duitsland hadden beschermd.

De positie van Volkswagen

Volkswagen beweert dat de hoge energie- en arbeidskosten in Duitsland, de grootste economie van Europa, het bedrijf in een nadelige concurrentiepositie plaatst ten opzichte van Europese rivalen en Chinese bedrijven die streven naar een aanzienlijk aandeel van de markt voor elektrische voertuigen in de regio. Aan het begin van de besprekingen in Hannover benadrukte de personeelschef van Volkswagen dit punt door te stellen dat kostenbesparingen essentieel zijn om concurrerend te blijven. Hij wees op de toenemende druk van de internationale concurrentie en benadrukte de noodzaak van een gezamenlijke herstructurering binnen het bedrijf.

Uitdagingen voor de hele bedrijfstak

De onderhandelingen vinden plaats in Schloss Herrenhausen, een 19e-eeuwse voormalige residentie van het Hannoveraanse koningshuis. Deze besprekingen vinden plaats te midden van bredere uitdagingen waarmee de Duitse industriële sector wordt geconfronteerd, zoals hoge kosten, personeelstekorten en toenemende concurrentie. Dit heeft grote bedrijven zoals BASF en Thyssenkrupp ertoe aangezet om te overwegen hun activiteiten terug te schroeven.

De strijd van andere autofabrikanten

Andere Duitse autofabrikanten worstelen ook met vergelijkbare druk. Mercedes-Benz en BMW hebben onlangs hun winstverwachtingen verlaagd vanwege de afnemende vraag in China.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.