Revolutie in de landbouw: klimaatbestendige peren in ontwikkeling


Key takeaways

  • De perenboomgaard in Limburg, simuleert de verwachte klimaatomstandigheden in Europa tegen 2040 om de impact van de opwarming van de aarde op fruittelers te bestuderen.
  • De eerste bevindingen tonen een minimale impact op de kwaliteit van peren, maar een merkbaar verschil in de werking van het ecosysteem door een vroeger groeiseizoen en een verhoogde absorptie van koolstofdioxide.
  • Onderzoekers analyseren drie oogsten om het volledige spectrum van mogelijke klimaateffecten op de perenproductie vast te leggen.

Ontwerpen voor een veranderend klimaat

In Limburg, een regio die bekend staat om zijn perenboomgaarden, staat een boomgaard die zijn gelijke niet kent. Twaalf transparante koepels rijzen uit boven een spiegelende muur, genesteld in een natuurpark. In deze koepels kweken onderzoekers peren in een zorgvuldig gecontroleerde omgeving die is ontworpen om de klimaatomstandigheden te weerspiegelen die in 2040 in Europa worden verwacht. Het doel is om de potentiële impact van de opwarming van de aarde op fruittelers te begrijpen.

François Rineau, universitair hoofddocent aan de Universiteit Hasselt, legt uit dat het gesimuleerde klimaat de verwachte veranderingen weerspiegelt: meer frequente en intense hittegolven, onvoorspelbare neerslagpatronen die leiden tot zowel droogtes als overstromingen, en een algemene temperatuurstijging. De eerste bevindingen van de wetenschappers bij de eerste oogst in 2023 bieden enkele veelbelovende inzichten. Hoewel de impact op de kwaliteit van de peren tegen 2040 minimaal was, was er wel een merkbaar verschil in de werking van het ecosysteem. Het vroegere groeiseizoen dat in het gesimuleerde klimaat werd waargenomen, lijkt te hebben geleid tot een verhoogde absorptie van koolstofdioxide door het ecosysteem.

Inzicht in de gevolgen van klimaatverandering

Omdat weerpatronen van jaar tot jaar sterk kunnen schommelen, zal het driejarige experiment drie oogsten omvatten om het volledige spectrum van mogelijke klimaateffecten op de perenproductie vast te leggen.
De perenoogst van dit jaar onder de gesimuleerde omstandigheden van 2040 wordt momenteel geanalyseerd in het Vlaams Centrum voor Postharvest Technologie (VCBT). Onderzoekers onderzoeken factoren zoals vruchtgrootte, stevigheid en suikergehalte en vergelijken deze met peren die geteeld werden in koepels die het huidige klimaat simuleren.

Uitdagingen voor telers

Volgens VCBT-onderzoeker Dorien Vanhees kunnen hogere temperaturen leiden tot minder stevige peren met een hoger suikergehalte. Dit vormt een uitdaging voor telers omdat minder stevig fruit een kortere bewaartijd heeft, wat uiteindelijk de hoeveelheid peren beperkt die ze kunnen verkopen. De klimaatverandering is nu al voelbaar in de Europese perenproductie. De voorbije jaren hebben overstromingen, hagelbuien en droogte de oogst beïnvloed. De Belgische perenproductie zal dit jaar naar verwachting met 27 procent dalen als gevolg van factoren zoals een vroege bloei gevolgd door late vorst, zoals gemeld door de World Apple and Pear Association.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.