ECB-analyse: loondruk eurozone neemt af door daling aanvullende beloning


Belangrijkste conclusies

  • De loondruk in de eurozone neemt af door een vermindering van de aanvullende compensatie.
  • De onderhandelde loonstijging is vertraagd tot 3,5 procent in het tweede kwartaal, het laagste punt sinds eind 2022.
  • De ECB verwacht een verdere vertraging van de inflatie omdat de resterende reële loonaanpassingen waarschijnlijk beperkt zullen zijn en de opwaartse druk op de onderhandelde loonstijging naar verwachting zal afnemen.

De loondruk binnen de eurozone vertoont tekenen van afzwakking, voornamelijk door een vermindering van de aanvullende compensatie die naast de overeengekomen lonen wordt betaald. Deze trend zal naar verwachting bijdragen aan een verdere vertraging van de inflatie, zo blijkt uit een analyse die de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag heeft gepubliceerd.

De loonstijging is al enkele jaren aanzienlijk, grotendeels gevoed door “loondrift” – het verschil tussen overeengekomen lonen en de feitelijke betalingen die werknemers ontvangen. Factoren zoals bonussen, inflatiecorrecties en langere werktijden hebben bijgedragen aan dit loonverloop. Recente gegevens wijzen echter op een kleiner wordende kloof tussen onderhandelde en werkelijke betalingen, wat erop wijst dat de inflatiedruk afneemt zoals de ECB heeft voorspeld.

De ontwikkelingen in de loongroei

In het artikel in het Economisch Bulletin van de ECB staat dat in het huidige desinflatieproces de opwaartse druk als gevolg van loondrift afneemt. Deze matiging in de groei van de beloning van werknemers wordt toegeschreven aan het afnemen van loondrift. Hoewel de onderhandelde loonstijging opnieuw een belangrijke indicator zal worden voor de ECB, worden de tekenen van vertraging steeds duidelijker.

In het tweede kwartaal bedroeg de groei van de onderhandelde lonen 3,5 procent, tegen 4,8 procent in de voorgaande drie maanden. Dit is het laagste punt sinds eind 2022. Hoewel dit percentage nog steeds hoger is dan de 3 procent die in overeenstemming wordt geacht met de inflatiedoelstelling van 2 procent van de ECB, verwacht de centrale bank een verdere vertraging zodat de prijsgroei eind 2025 weer zijn doel kan bereiken.

Implicaties voor de economie van de eurozone

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, verwacht echter aanzienlijke loonstijgingen tot in 2025, wat vragen oproept over de vooruitzichten van de ECB. De ECB merkt op dat, nu inflatiecompensatie steeds meer wordt opgenomen in collectieve loononderhandelingen, een hoge onderhandelde loonstijging de huidige niveaus van werknemerscompensatiegroei heeft ondersteund. Desondanks is de ECB van mening dat, nu de inflatiegolf afneemt, resterende reële loonaanpassingen waarschijnlijk beperkt zullen zijn en de opwaartse druk op de onderhandelde loonstijgingen naar verwachting zal afnemen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.