ECB pakt banken aan voor niet-naleving klimaatverandering


Key takeaways

  • De ECB onderneemt actie tegen banken die niet aan de klimaatverwachtingen voldoen.
  • Banken riskeren boetes als ze klimaatgerelateerde problemen niet binnen een bepaalde termijn aanpakken.
  • In een scenario van ongecontroleerde wereldwijde emissies kunnen de verliezen voor banken in de eurozone bijna drie keer hoger uitvallen dan onder het Akkoord van Parijs.

Actie van de ECB tegen banken

De Europese Centrale Bank (ECB) is begonnen actie te ondernemen tegen banken die niet aan haar klimaatverwachtingen voldoen. Irene Heemskerk, hoofd van het klimaatveranderingscentrum van de ECB, heeft dit bekendgemaakt aan Reuters en benadrukt dat er boetes worden uitgedeeld voor inadequate informatieverschaffing en risicobeheer met betrekking tot klimaatverandering.

Consequenties van niet-naleving

Heemskerk benadrukte dat de ECB al eerder had gewaarschuwd voor financiële gevolgen als de tussentijdse deadlines of de streefdatum voor het einde van het jaar niet werden gehaald. Ze bevestigde dat sommige banken al dwangsommen hebben ontvangen voor het niet voldoen aan deze verwachtingen, met name op gebieden als materialiteitsbeoordelingen. Hoewel onmiddellijke betaling niet wordt afgedwongen, riskeren banken aanzienlijke boetes als ze deze kwesties niet binnen de gestelde termijn aanpakken.

Heemskerks leiderschap en ECB-strategie

Sinds haar benoeming medio 2021 heeft Heemskerk een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven en coördineren van de strategie van de ECB voor het tegengaan van klimaatverandering. Hoewel de ECB verschillende instrumenten gebruikt, waaronder monetair beleid, ligt haar primaire focus op bankentoezicht vanwege haar toezicht op meer dan 100 van de grootste financiële instellingen in de eurozone.

Risico’s voor banken en de economie

De potentiële risico’s voor zowel banken als de economie in het algemeen zijn echter aanzienlijk, zoals beschreven in een eerder deze week gepubliceerd artikel in het ECB Economisch Bulletin. Het artikel waarschuwt dat in een scenario waarin de wereldwijde uitstoot ongecontroleerd doorgaat en de biodiversiteit onder grote druk komt te staan, de verliezen voor banken in het eurogebied bijna drie keer zo hoog zouden kunnen uitvallen als in een scenario dat in overeenstemming is met het Akkoord van Parijs en dat efficiënt gebruik van hulpbronnen bevordert.

Landenkwetsbaarheid

De ECB heeft Duitsland aangewezen als het land dat het meest kwetsbaar is voor deze potentiële verliezen vanwege de grote afhankelijkheid van de sterke economische sectoren van dit land van gezonde biodiversiteitsniveaus.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.