China pakt uitdagingen vergrijzende bevolking aan met initiatief voor gemeenschapsbetrokkenheid


Key takeaways

  • De “Silver Age” regeling wordt uitgebreid om ouderen in China aan te moedigen deel te nemen aan het gemeenschapsleven en bij te dragen aan de nationale ontwikkeling.
  • Als onderdeel van het initiatief om de sociale participatie en bijdragen van oudere volwassenen te vergroten, zullen er posities worden gereserveerd voor oudere vrijwilligers bij belangrijke sportevenementen en bijeenkomsten waar vrijwilligers nodig zijn.
  • De Chinese regering is van plan om de economische druk van een krimpende beroepsbevolking te verlichten door voor te stellen om de pensioenleeftijd te verhogen, wat een belangrijke verandering betekent in het beleid dat al tientallen jaren wordt gevoerd.

China’s inspanningen om vergrijzing aan te pakken

China moedigt zijn ouder wordende bevolking aan om actief deel te nemen aan het gemeenschapsleven en bij te dragen aan de nationale ontwikkeling. Dit initiatief is bedoeld om de uitdagingen aan te gaan die een krimpende beroepsbevolking met zich meebrengt, gedreven door dalende geboortecijfers die hebben geresulteerd in twee opeenvolgende jaren van bevolkingsafname.

De regering is van plan om een bestaand programma, bekend als de “Silver Age” regeling, dat meer dan twee decennia geleden werd gelanceerd, uit te breiden naar een breder scala van economische en sociale ontwikkelingsgebieden. Dit zal ouderen in staat stellen om deel te nemen aan verschillende grassroots activiteiten, zoals geschillenbeslechting, gezondheidsbevordering en sport.

Grotere betrokkenheid van de gemeenschap

Het ministerie benadrukte het belang van de betrokkenheid van ouderen bij het lokale bestuur. Tegen 2028 wil het programma de sociale participatie en bijdragen van oudere volwassenen aanzienlijk vergroten. De activiteiten kunnen bestaan uit taken zoals veiligheidspatrouilles, kinderopvang, ouderenzorg, hulp voor mensen met een handicap en de zorg voor kinderen op het platteland terwijl hun ouders in stedelijke centra werken.

Het initiatief wil ook posities reserveren voor oudere vrijwilligers bij belangrijke sportevenementen en grote bijeenkomsten waarvoor vrijwilligers nodig zijn. China’s geboortecijfer daalde vorig jaar tot 9 miljoen en zal naar verwachting blijven dalen, wat leidt tot een krimpende beroepsbevolking.

Demografische verschuivingen aanpakken

Het geboortecijfer in China is vorig jaar gedaald tot 9 miljoen en zal naar verwachting blijven dalen, wat leidt tot een krimpende beroepsbevolking. De Verenigde Naties voorspelt dat door de huidige vruchtbaarheidscijfers de beroepsbevolking in 2050 met bijna 40 procent zal zijn gekrompen ten opzichte van 2010.

Om de economische druk van deze demografische verschuiving te verlichten, heeft de regering voorgesteld om de pensioenleeftijd te verhogen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.