Vebod op Bitcoin-mijnen in Noorwegen leidt tot elektriciteitscrisis


Key takeaways

  • Een Bitcoin-mijnfaciliteit in Hadsel werd gesloten vanwege geluidsklachten.
  • De sluiting resulteerde in een stijging van 20 procent van de elektriciteitsrekening voor omwonenden.
  • Inwoners worden geconfronteerd met mogelijk honderden dollars per jaar aan hogere elektriciteitskosten.

Een belangrijke verschuiving vond plaats in de Noorse stad Hadsel toen een Bitcoin mijnbouwfaciliteit, geëxploiteerd door Kryptovault, werd gesloten vanwege geluidsklachten. Deze sluiting resulteerde in een stijging van 20 procent van de elektriciteitsrekening voor de lokale bewoners.

Kryptovault was een belangrijke klant voor Noranett, het lokale energiebedrijf, goed voor 20 procent van de inkomsten. Met het verlies van deze belangrijke klant heeft Noranett prijsverhogingen doorgevoerd om de financiële gevolgen te compenseren. Omwonenden waren al lange tijd ontevreden over het lawaai dat de koelsystemen van de mijn veroorzaakten. De sluiting heeft echter een nieuwe uitdaging met zich meegebracht: aanzienlijk hogere elektriciteitskosten, die kunnen oplopen tot enkele honderden dollars per jaar voor individuele huishoudens.

De gevolgen van de sluiting

Noranett-functionarissen erkenden het rimpeleffect van het verlies van zo’n grote klant en schatten dat de maandelijkse rekeningen met wel 300 dollar kunnen stijgen. Hoewel inwoners hun frustratie uitten over de prijsstijgingen, benadrukte de burgemeester van Hadsel dat de gemeente zich aan de regels moet houden en de gevolgen van deze situatie moet beheersen. Hij verklaarde dat de gemeente zich nu zal richten op het aantrekken van nieuwe projecten om de overtollige energiecapaciteit te benutten die door de sluiting overblijft.

De bredere gevolgen

Dit incident onderstreept hoe Bitcoin mijnbouw kan bijdragen aan lagere elektriciteitskosten door de netkosten te verdelen over een breder klantenbestand. Het in bedrijf houden van de mijnbouwfaciliteit had de sterke prijsstijging voor burgers kunnen voorkomen.

De situatie heeft in Noorwegen het debat aangewakkerd over het opleggen van beperkingen aan energie-intensieve mijnbouwactiviteiten. Dergelijke maatregelen zouden mijnbouwers ertoe kunnen aanzetten om hun activiteiten naar het buitenland te verplaatsen, waardoor de prijsstijgingen voor de inwoners nog zouden toenemen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.