India boekt recordinvoer van goud na aanzienlijke verlaging invoerrechten


Key takeaways

  • Record goudimport ter waarde van 10 miljard dollar (8,97 miljard euro) in augustus, een verdrievoudiging ten opzichte van juli.
  • India importeerde 140 ton goud in augustus, een verdrievoudiging ten opzichte van juli.
  • Indiase huishoudens bezitten naar schatting 25.000 ton goud.

De goudimport in India steeg tot recordhoogte in augustus na een aanzienlijke verlaging van de invoerrechten de maand ervoor. Deze stijging wordt toegeschreven aan het besluit van de Indiase regering om de belastingen op de invoer van goud en zilver met meer dan de helft te verlagen, van 15 procent naar 6 procent.

De verlaagde rechten leidden tot een onmiddellijke daling van de binnenlandse goudprijzen, die met 6 procent daalden ten opzichte van de voorgaande maand, zelfs toen de wereldwijde goudprijzen stegen. Deze prijsdaling voedde een aanzienlijke stijging van de vraag naar goud in India, wat resulteerde in een record goudimport ter waarde van 10 miljard dollar (8,97 miljard euro) in augustus, een verdrievoudiging ten opzichte van juli.

Invloed op de goudvraag en -import

De World Gold Council schat dat India 140 ton goud heeft geïmporteerd in augustus, een verdrievoudiging ten opzichte van juli. Door deze stijging is de totale goudimport voor 2024 met 30 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Hoewel de goudprijzen in roepies aanvankelijk schommelden na de verlaging van de invoerrechten, stabiliseerden ze uiteindelijk en weerspiegelden ze grotendeels de internationale bewegingen van de goudprijs.

De binnenlandse vraag naar goud, inclusief munten, baren en juwelen, steeg sterk na de verlaging van de invoerrechten. Hoewel dit momentum zich sindsdien heeft gestabiliseerd, wijzen marktrapporten op een aanhoudende “gezonde” koopactiviteit met een algemene stijging van de aankopen vóór de verlaging van de invoerrechten.

India’s affiniteit met goud

Anekdotisch bewijs suggereert een robuuste start van het festivalseizoen, wat de vraag naar goud verder ondersteunt. Het kopen van goud op het platteland is de laatste tijd ook verbeterd, wat wordt toegeschreven aan een gunstig moessonseizoen dat naar verwachting de productie van gewassen zal verhogen en extra inkomsten voor boeren zal opleveren, wat waarschijnlijk zal bijdragen aan een grotere vraag naar goud in de komende maanden.

Indiase goud ETF’s zijn getuige geweest van een aanzienlijke instroom van metaal, wat wijst op een sterke interesse van beleggers in goud. In augustus was er een record maandelijkse instroom in goudfondsen in India, waardoor tot nu toe ongeveer 9,5 ton goud is toegevoegd in 2024. Het totale vermogen onder beheer van Indiase goud ETF’s is gestegen tot INR374 miljard ( 3,95 miljard euro ), een stijging van 8 procent op maandbasis en een stijging van 54 procent op jaarbasis.

Investeerdersbelang en de goudreserves van de RBI

De Reserve Bank of India (RBI) zet haar trend om goudreserves op te bouwen voort en voegde dit jaar 50 ton toe, waarmee haar totale bezit op een recordhoogte van 853,6 ton komt. Goud maakt nu 9 procent uit van de buitenlandse reserves van de RBI, tegenover 7,5 procent een jaar geleden.

Economen noemen zowel politieke als economische factoren die India aanzetten tot het accumuleren van goud, en benadrukken de afnemende betrouwbaarheid van de Amerikaanse dollar en een opmerkelijke afname van het vertrouwen in activa in Amerikaanse dollars. Ze wijzen ook op de toegenomen volatiliteit op de valutamarkt, de verhoogde rentetarieven in de VS en de diversificatiestrategieën van centrale banken wereldwijd als factoren die hieraan bijdragen.

Culturele betekenis van goud in India

India’s historische affiniteit met goud is welbekend. Indiase huishoudens bezitten naar schatting 25.000 ton goud, een cijfer dat waarschijnlijk wordt onderschat vanwege de aanwezigheid van een aanzienlijke zwarte markt. Goud speelt een cruciale rol in Indiase huwelijksceremonies en culturele rituelen en wordt gezien als een veilige opslagplaats van rijkdom, vooral in landelijke gebieden waar mensen vaak buiten het formele financiële systeem opereren.

Goud wordt in India niet beschouwd als een luxeartikel; zelfs mensen met lagere inkomens kopen goud. Uit een onderzoek van ICE 360 uit 2018 bleek dat bijna de helft van de Indiase huishoudens in de afgelopen vijf jaar goud had gekocht, waarbij 87 procent goud bezat. Zelfs huishoudens in de laagste inkomensklasse bezitten goud, wat het belang ervan als financieel vangnet benadrukt. Tijdens de economische onrust die werd veroorzaakt door India’s reactie op COVID-19, diende goud als reddingslijn voor veel Indiërs.

Toen banken de kredietverlening aanscherpten om het risico op wanbetaling tijdens lockdowns te beheren, wendden Indiërs zich tot goud om financiering te krijgen. Tijdens de daaropvolgende lockdowns namen velen hun toevlucht tot de verkoop van goud om aan hun financiële behoeften te voldoen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.