Macron vormt rechtse regering temidden van EU-schuldzorgen


Key takeaways

  • Macrons nieuwe regering onder leiding van premier Michel Barnier geeft een duidelijke verschuiving naar rechts aan.
  • De nieuw gevormde coalitie tussen Macrons centrumpartij en de rechtse partijen staat voor uitdagingen door een verdeeld parlement.
  • Het Franse overheidstekort zal dit jaar naar verwachting oplopen tot ongeveer 5,6 procent van het BBP en in 2025 boven de 6 procent uitkomen, waarmee de 3 procent-grens van de EU wordt overschreden.

Nadat de Franse president Emmanuel Macron bij de algemene verkiezingen een onbeslist parlement kreeg, heeft hij eindelijk zijn nieuwe regering gepresenteerd. Deze regering, geleid door premier Michel Barnier, geeft een duidelijke verschuiving naar rechts aan, ondanks het feit dat de linkse alliantie de meeste parlementszetels heeft behaald.

De nieuw gevormde coalitie staat voor uitdagingen

De nieuw gevormde coalitie tussen de centrumpartij van Macron en de rechtse partijen heeft te maken met een gebroken parlement en heeft de steun van andere partijen nodig om wetgeving erdoor te krijgen. Deze ontwikkeling komt op een moment dat de Europese Unie Frankrijk onder toezicht heeft geplaatst vanwege de escalerende schuld, die de EU-regels ruimschoots overtreft.

Belangrijke benoemingen in het nieuwe kabinet

Opvallende benoemingen in het nieuwe kabinet zijn onder andere Bruno Retailleau, een prominente figuur binnen de conservatieve Republikeinse Partij die is opgericht door voormalig president Nicolas Sarkozy. Hij wordt minister van Binnenlandse Zaken en houdt onder andere toezicht op immigratie. Tien leden van de Republikeinse partij hebben kabinetsfuncties gekregen, terwijl Macron verschillende vertrekkende ministers in sleutelposities behoudt.

Frankrijks overheidstekort en EU-onderzoek

Voorafgaand aan de vervroegde verkiezingen waarschuwde de uitvoerende macht van de Europese Unie Frankrijk voor mogelijke disciplinaire maatregelen wegens het overtreden van de financiële regels van de groep. Het Franse overheidstekort zal dit jaar naar verwachting ongeveer 5,6 procent van het BBP bedragen en in 2025 meer dan 6 procent, waarmee het boven de 3 procent-grens van de EU zal uitkomen.

Linkse alliantie dreigt met motie van wantrouwen

Leden van de linkse alliantie, het Nouvelle Front Populaire (NPF), hebben gedreigd met een motie van wantrouwen tegen de nieuw gevormde regering. Hoewel de NFP de meeste parlementszetels behaalde in de verkiezingen van juli, kwamen ze niet in aanmerking voor een algemene meerderheid.

Duizenden demonstreren tegen nieuwe regering

Duizenden linkse aanhangers demonstreerden zaterdag in Parijs, voorafgaand aan de aankondiging van het kabinet, tegen de nieuwe regering. Ze vinden dat er geen rekening is gehouden met de prestaties van links tijdens de verkiezingen. De alliantie tussen centristische en conservatieve partijen binnen het kabinet is onvoldoende om zelfstandig wetgeving door te voeren. Het zal afhankelijk zijn van de steun van andere partijen, zoals Marine Le Pen’s extreem-rechtse National Rally, om de macht te behouden en wetsvoorstellen in wetgeving om te zetten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.