Goudprijs stijgt naar recordhoogte door renteverlaging Federal Reserve en spanningen Midden-Oosten


Key takeaways

  • Beleggers kopen goud als veilige haven vanwege de onzekerheid over de renteverlaging.
  • Lagere rentetarieven maken het aantrekkelijker om goud te houden en bieden een onafhankelijk rendement.
  • Escalerende spanningen in het Midden-Oosten hebben ook de vraag naar goud aangewakkerd.

De goudprijs heeft een ongekende hoogte bereikt, gedreven door twee belangrijke factoren: een recente beslissing van de Federal Reserve om de rente te verlagen en de escalerende spanningen in het Midden-Oosten.

Vrijdagavond sloten de december futures af op 2.647,10 dollar per ons. De spotprijs eindigde op 2.621,40 dollar per ons.

Beleggers kiezen terug voor goud

Beleggers trekken naar goud als veilige haven in reactie op de onzekerheid die is ontstaan door de renteverlaging. Lagere rentes maken het bezitten van goud aantrekkelijker, omdat het een rendement biedt dat onafhankelijk is van het monetaire beleid. Ondertussen heeft de geopolitieke bezorgdheid over het conflict in het Midden-Oosten ook de vraag naar goud aangewakkerd.

De traditionele rol van goud

Traditioneel wordt goud gezien als een veilige investering in tijden van wereldwijde instabiliteit, en beleggers zijn op zoek naar de vermeende stabiliteit in het licht van de escalerende regionale spanningen.

Deze samenloop van factoren heeft de goudprijs naar recordhoogtes gedreven, die eerder dit jaar werden bereikt. Experts voorspellen dat deze opwaartse trends zich in de nabije toekomst kunnen voortzetten, gedreven door aanhoudende geopolitieke zorgen en voortdurende monetaire beleidsaanpassingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.