Koffieprijzen stijgen naar hoogtepunt in 13 jaar door slecht weer in Brazilië


Key takeaways

  • De koffieprijzen zijn gestegen naar het hoogste niveau sinds 2011 als gevolg van ongunstige weersomstandigheden in Brazilië. Dat land is topproducent van koffie.
  • De prijzen voor koffie zullen vermoedelijk blijven toenemen tot eind dit jaar en waarschijnlijk ook de eerste helft van 2025 beïnvloeden.
  • Verschillende grote koffiebedrijven hebben gereageerd op de prijsstijgingen van de bonen door ook hun prijzen te verhogen of koffieabonnementen stop te zetten.

De koffieprijzen zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011, aangewakkerd door ongunstige weersomstandigheden in Brazilië, wat topproducent is. Vooral arabica-bonen, van hoogwaardige kwaliteit, zijn getroffen, wat in New York leidde tot prijsstijgingen tot het hoogste niveau in 13 jaar. De bezorgdheid over de impact van het weer op de koffieproductie neemt toe.

De koffieprijzen zullen naar verwachting blijven toenemen tot het einde van dit jaar en mogelijk ook in de eerste helft van 2025. Deze prijsstijging is voornamelijk te wijten aan tekorten aan de goedkopere robusta-bonen, waardoor de vraag naar arabica bij koffieketens is toegenomen.

Bedrijven reageren op prijsstijgingen

Verschillende grote koffiebedrijven hebben op de prijsstijgingen bij de leveranciers gereageerd door hun prijzen te verhogen of hun koffieabonnementen stop te zetten. JM Smucker Co, een toonaangevend koffiemerk in de VS, verhoogde eerder deze zomer zijn prijzen. Pret A Manger, een restaurantketen in het Verenigd Koninkrijk, beëindigde zijn koffieabonnementsprogramma.

Uitdagingen voor koffiebranders

Koffiebranders worden geconfronteerd met uitdagingen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden in Vietnam, ’s werelds grootste producent van robusta-bonen. Deze omstandigheden hebben geleid tot een productietekort, waardoor de prijzen zijn gestegen. Leiders uit de koffie-industrie zoals Giuseppe Lavazza geloven dat de ontbossingsverordening van de Europese Unie deze prijsstijgingen nog zal verergeren.

De escalerende koffieprijzen maken deel uit van de bredere trend van voedselinflatie die consumenten de afgelopen maanden heeft geteisterd. De hardnekkigheid van de voedselinflatie suggereert dat consumenten zich moeten voorbereiden op aanhoudende prijsstijgingen in de toekomst.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.