Vooruit wil wél verder onderhandelen om een Vlaamse regering te vormen

Cd&v verwees de laatste nota van formateur Matthias Diependaele (N-VA) naar de prullenbak. De partij zag er te weinig toegevingen in. Vooruit reageert nu ook op de tekst en de houding van cd&v. Conner Rousseau (Vooruit) wil wel verder gaan met de onderhandelingen.

In het nieuws: Vooruit-voorzitter Conner Rousseau houdt er een andere mening op na dan cd&v-voorzitter Sammy Mahdi.

  • Rousseau is het inhoudelijk wel eens met Mahdi, zegt hij tegenover VRT NWS. “We willen ook meer op onderwijs, welzijn en klimaat, maar de Vlaming heeft een regering nodig. Als we nieuw beleid willen voeren en dingen willen veranderen, dan moeten we dat met de 3 partijen samen doen”.
  • Hij doet dan ook een oproep aan cd&v en N-VA om opnieuw samen te praten. Rousseau wil hoe dan ook verder onderhandelen over de nota die Diependaele op tafel legde, maar wil de tegenstellingen niet uitsmeren in de pers. “Elkaar dingen laten weten via de pers lijkt mij niet de goede manier”, zo verwijst hij naar Mahdi die via de media zijn ongenoegen liet blijken. Vooruit pleegde daarom ook eerst een telefoontje naar Diependaele met de boodschap dat ze verder willen onderhandelen. Daarna volgde de verklaring aan de pers. “Knopen doorhakken doe je aan tafel”, zegt hij duidelijk.
  • Rousseau wil net zoals Diependaele nog een Vlaamse regering kunnen vormen voor de lokale verkiezingen. Dat lijkt, gezien de lijst aan breekpunten die cd&v opsomde, niet makkelijk, zo niet onmogelijk te zijn.
  • Rousseau heeft het eveneens over bezorgdheden die Vooruit heeft, maar denkt dat daar nog aan tafel over gepraat kan worden. Cd&v kreeg een andere indruk van de nota van Diependaele: Mahdi voelde zich in een keurslijf gedrukt waarbij de nota “bijna te nemen of te laten” was. Daar kwam de publieke weigering van de christendemocraten uit voort, een gevoel van ademruimte bekroop hen.
  • Dat vindt Vooruit echter geen goede reden om zomaar te stoppen met praten. “De ervaring met regeringsonderhandelingen leert me dat je misschien wel tot akkoorden komt door verder te praten aan tafel”, merkt Rousseau op.

Om te volgen: Cd&v zou toch bereid zijn om verder te praten.

  • VRT NWS meldt dat ook cd&v verder wil onderhandelen. Dat was volgens de partij ook wat voorzitter Mahdi bedoelde. Al blijft men daar wel de boodschap uitdragen dat Diependaele bereid moet zijn tot verdere toegevingen.
  • N-VA reageert voorlopig niet voor de camera’s. De verslagenheid lijkt er wel te zijn, nadat ‘de ultieme nota’ van Diependaele expliciet te licht bevonden werd voor cd&v en nu eigenlijk ook impliciet door Vooruit niet volledig goedgekeurd wordt. N-VA wil daarom eerst intern bespreken over wat er nog mogelijk is en wat de volgende stappen nu kunnen zijn.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.