Key takeaways
- De extreem-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) zal waarschijnlijk als eerste eindigen in Thüringen.
- Grote partijen hebben moeite om de drempel van 5 procent te halen die nodig is om in de deelstaatparlementen te komen.
- Coalitievorming na de verkiezingen zal naar verwachting zeer gecompliceerd zijn vanwege het versplinterde politieke landschap.
Terwijl kiezers zondag naar de stembus gaan in twee Oost-Duitse deelstaten – Saksen en Thüringen – wordt verwacht dat populistische partijen aan beide uiteinden van het politieke spectrum vooruitgang zullen boeken in de regionale verkiezingen.
Populistische partijen klaar voor winst
De extreem-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) zal waarschijnlijk als eerste eindigen in Thüringen, volgens peilingen net onder de 30 procent. De conservatieve Christen-Democratische Unie (CDU) heeft een kleine voorsprong op de AfD in Saksen, maar de race kan nog steeds alle kanten uit.
De opkomst van de AfD en de strijd van de mainstream partijen
De opmars van radicale partijen in Oost-Duitsland vormt een duidelijke afwijzing van de traditionele politieke partijen, met name de linkse coalitieregering onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz.
Scholz’ coalitie, bestaande uit de centrumlinkse Sociaal-Democratische Partij (SPD), de fiscaal conservatieve Vrije Democratische Partij (FDP) en de Groenen, worstelt om de drempel van 5 procent te halen die nodig is voor vertegenwoordiging in de deelstaatparlementen.
Coalitievorming ingewikkeld
In het licht van het gefragmenteerde politieke landschap wordt verwacht dat de coalitievorming na de verkiezingen bijzonder complex zal zijn.
Hoewel de alliantie tussen Sahra Wagenknecht en de centrumrechtse CDU op veel beleidsterreinen mijlenver van elkaar verwijderd is, zouden ze gedwongen kunnen worden samen te werken om te voorkomen dat de AfD een rol speelt in de deelstaatregeringen.
Rusland-vriendelijke partijen krijgen voet aan de grond
De opkomst van Rusland-vriendelijke partijen in het oosten van Duitsland geeft de Russische president Vladimir Poetin voet aan de grond in de Duitse politiek.
Door de zwakte van de overige gevestigde partijen in de Duitse regeringscoalitie en de stijgende invloed van zowel extreem links als extreem rechts, blijft het onduidelijk welke partijen de CDU zou kunnen benaderen voor een mogelijke coalitie op nationaal niveau.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!