De Belgische inflatie (op jaarbasis) kwam in augustus uit op 2,86 procent, leert het jongste inflatierapport van het Belgische statistiekbureau Statbel.
In het nieuws: De consumentenprijzen in ons land zijn met 2,86 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.
- Het inflatiecijfer ligt fors lager dan in juli. Toen was er nog sprake van een gemiddelde prijsstijging met 3,64 procent.
- Het is overigens de eerste keer in zeven maanden dat de inflatie lager is dan 3 procent.
- Ook de kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, is gezakt. Die bedroeg in augustus 2,73 procent, tegenover 3,04 procent in juli.
Minder forse stijging energieprijzen
Details: De inflatie verliest aan kracht omdat de energieprijzen minder fors stijgen dan in de vorige maanden.
- De energie-inflatie kwam deze maand uit op 6,96 procent. In juli was dat nog 14,01 procent.
- Voor gas betaalden we in augustus 103 procent meer dan een jaar geleden. In juli waren de gasprijzen met 114,3 procent gestegen in vergelijking met juli 2023.
- De prijs van elektriciteit is wel lichtjes de hoogte ingeschoten. Voor die energiebron bedroeg de inflatie deze maand 11,3 procent, tegenover 9 procent in juli.
- Net zoals de voorgaande maanden benadrukt Statbel dat de fors toegenomen energieprijzen het gevolg zijn van het uitdovend effect van de impact van het basispakket voor elektriciteit en aardgas. “In maart verdween het laatste effect van het basispakket uit het indexcijfer. Het verdwijnen van het basispakket heeft dan ook nog tot en met februari 2025 een verhogend effect op de inflatie”, aldus het statistiekbureau.
- Ook in de dienstensector blijft de inflatie hoog, ondanks een bescheiden afname. De inflatie voor de diensten (op jaarbasis) daalde van 4,21 procent in juli naar 4,04 procent in augustus.
Ook dit: Er komt nog geen automatische loonindexering.
- De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt 129,63 punten. De volgende spilindex voor de overheidslonen en de sociale uitkeringen is vastgelegd op 130,67 punten.
Goedkopere elektronica en benzine
Opgemerkt: Voor sommige producten moesten we deze maand minder geld op tafel leggen dan een jaar.
- Dat is onder meer het geval voor televisietoestellen en gsm’s/smartphones. Het prijskaartje van die elektronicaproducten is met respectievelijk 17,8 en 17,1 procent gedaald.
- Voor computers betaalden we 13 procent minder.
- Pizza’s en quiches zijn in een jaar tijd 11,6 procent goedkoper geworden.
- Het prijskaartje van benzine en diesel is met respectievelijk 10,7 procent en 9,7 procent gezakt.
Gaat België niet langer de inflatiekampioen van Europa zijn?
Ook dit: Nu de inflatie is afgezwakt, bestaat de kans dat ons land niet langer de inflatiekampioen van Europese Unie (EU) zal zijn.
- In geen enkele EU-lidstaat lag de inflatie de voorbije vier maanden hoger dan in België.
- Volgens de berekeningsmethode van het Europese statistiekbureau Eurostat bedroeg de Belgische inflatie in juli 5,5 procent (op jaarbasis).
- Eurostat publiceert morgen het inflatierapport voor de eurozone, met daarin de inflatie per lidstaat.