Key takeaways
- Zwitserse wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om chocolade te maken met behulp van de hele cacaovrucht, waardoor er geen suiker meer nodig is.
- Deze innovatieve aanpak kan veel van de problemen van de cacao-industrie oplossen, waaronder de stijgende prijzen en de armoede onder boeren.
- Het gebruik van de hele cacaovrucht heeft het potentieel om de duurzame voedselproductie te bevorderen.
Zwitserse wetenschappers hebben een baanbrekende ontdekking gedaan in de wereld van de chocoladeproductie, en het draait allemaal om het gebruik van de hele cacaovrucht in plaats van alleen de bonen. Deze innovatieve aanpak heeft al de aandacht getrokken van duurzame voedingsbedrijven.
Het gebruik van de volledige cacaovrucht
Traditioneel gebruikten chocoladeproducenten de bonen van de cacaovrucht en gooiden ze de rest weg. Wetenschapper Kim Mishra en zijn team van het Federal Institute of Technology hebben echter nu een manier bedacht om chocolade te maken met de hele cacaovrucht in plaats van alleen de bonen. Er wordt ook geen suiker gebruikt.
De sleutel tot deze nieuwe chocolade ligt in het zeer zoete sap, dat naar ananas smaakt. Dit sap bestaat voor 14 procent uit suiker en wordt gedestilleerd tot een zeer geconcentreerde siroop. In combinatie met de pulp en vervolgens gemengd met de gedroogde schil vormt het een zeer zoete cacaogel. Wanneer de gel aan de cacaobonen wordt toegevoegd om chocolade te maken, is er geen suiker meer nodig.
Een nieuw tijdperk in duurzame chocoladeproductie
Het onderzoek werd samen met KOA, een Zwitserse start-up die zich bezighoudt met duurzame cacaoteelt, gevoerd. Volgens mede-oprichter van KOA, Anian Schreiber, zou het gebruik van de hele cacaovrucht veel problemen van de cacao-industrie kunnen oplossen, van stijgende prijzen tot armoede onder cacaoboeren. Een win-win. Verder gelooft hij dat het gebruik van de hele cacaovrucht een game-changer kan zijn voor de industrie. “De boeren krijgen een aanzienlijk extra inkomen door het gebruik van cacaopulp, maar er vindt ook belangrijke industriële verwerking plaats in het land van herkomst,” zegt hij.
Roger Wehrli, directeur van Chocosuisse, de vereniging van Zwitserse chocoladefabrikanten, gelooft dat het potentieel heeft. Het gebruik van de hele cacaovrucht is zowel op economisch als op ecologisch vlak zeer interessant, aldus Wehrli. Dit laatste wordt ook beaamd door Schreiber, die van oordeel is dat het verminderen van voedselverspilling zou kunnen helpen om klimaatverandering tegen te gaan.
De toekomst van chocolade
De chocolade smaakt blijkbaar goed en heeft een donkere, maar zoete smaak. Ideaal voor bij de koffie.
De nieuwe chocolade zal voorlopig duurder zijn dan de traditionele chocolade. Omwille van de suikerindustrie en de royale subsidies die zij ontvangt, zal de kostprijs voorlopig nog een uitdaging zijn.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!