Grote maïsoogst in VS drukt prijzen in Chicago naar laagste niveau in vier jaar

De maïsprijs in Chicago is gedaald naar het laagste punt in vier jaar, na de slechte oogstvooruitzichten die recordhoogtes voorspelden voor de VS tegen het einde van het oogstseizoen. Enerzijds is dit nieuws gunstig voor consumenten. Anderzijds vormt het een ramp voor de boeren: wellicht zullen hun inkomsten dit jaar kelderen als gevolg van dalende landbouwprijzen en stijgende kosten.

De Pro Farmer Crop Tour voorspelde een record maïsopbrengst van gemiddeld 181 bushels per acre (1 ac = 4.047 vierkante meter) in het hele land, wat een recordhoogte zou zijn als dit wordt gerealiseerd. De prognose gaat ook uit van een productie van ongeveer 15 miljoen bushels, vergelijkbaar met de schattingen van het het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Een bushel is een volumemaat van de gedroogde maïskorrels. Voor maïs komt één bushel overeen met ongeveer 25,4 kilogram maïskorrels.

Volgens analisten naderen de maïsprijzen een bodem, omdat de meeste negatieve factoren al zijn ingeprijsd. Daarom is het waarschijnlijk dat Amerikaanse boeren voorraden vasthouden om de prijzen op te drijven.

Crisis in landbouwinkomen

Veel Amerikaanse boeren zijn ironisch genoeg niet blij met de recordoogsten. De enorme opbrengsten brengen namelijk flinke uitdagingen met zich mee, omdat de overvloed aan voorraden vorige week de sojabonen- en maïsfutures naar het laagste niveau sinds 2020 hebben gedrukt. Op de Chicago Board of Trade zijn de maïsfutures de afgelopen weken onder de 4 dollar per bushel gezakt en naderen ze de dieptepunten van begin 2020.

De prijzen zijn sinds de piek van 8 dollar in april 2022 gehalveerd. Vermogensbeheerders hebben hun bearish posities op graan verhoogd tot het hoogste aantal in drie weken. Andere granen, zoals sojabonen en tarwe, staan ook onder druk, net als maïs, door de verwachting van een grote oogst.

De USDA heeft eerder dit jaar gewaarschuwd dat de landbouwinkomsten naar verwachting met 26 procent zouden dalen, de grootste daling sinds 2006. Terwijl kleine boerderijen zich in een totale crisis bevinden, heeft Robert F. Kennedy Jr. vorige week aangekondigd dat hij, door zijn steun aan voormalig president Trump, zich zou inzetten om de kleine boerderijen in Amerika weer nieuw leven in te blazen.

Key takeaways

• De maïsopbrengst in de VS zal naar verwachting een recordhoogte van 181 bushels per acre bereiken.
• De maïsprijzen zijn gedaald tot een dieptepunt in vier jaar, met futures op de Chicago Board of Trade die onder de 4 dollar per bushel duiken.
• Het inkomen van boeren zal dit jaar naar verwachting kelderen als gevolg van dalende landbouwprijzen en stijgende uitgaven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.