Arrestatie van technologietalent in Frankrijk werpt licht op de opkomst van Telegram

De recente arrestatie van Pavel Durov, de oprichter van het berichtenplatform Telegram, heeft de aandacht gevestigd op de beweringen van het bedrijf dat het prioriteit geeft aan de privacy van gebruikers en zijn vermogen om onder de radar te blijven ondanks pogingen van Europese regeringen om illegale inhoud of illegaal gedrag aan te pakken. In tegenstelling tot Elon Musk, die publiekelijk in discussie ging met EU-ambtenaren over online content moderatie, zijn Telegram en Durov erin geslaagd om geen grote aandacht te trekken van beleidsmakers.

In tegenstelling tot andere berichtendiensten heeft Telegram consequent de privacy van zijn gebruikers verdedigd en geweigerd om deals te sluiten met overheden. Deze aanpak heeft Telegram tot een aantrekkelijk platform gemaakt voor diegenen die overheidscontrole willen vermijden. Telegram’s beweringen van onaantastbare gebruikersprivacy hebben hierdoor een reeks individuen aangetrokken, waaronder cybercriminelen, pedofielen en terroristen.

Een nieuw tijdperk van regulering

De Digital Services Act heeft Telegram gedwongen om aan verschillende eisen te voldoen, waaronder het verwijderen van illegale inhoud, samenwerken met nationale autoriteiten en het respecteren van verwijderingsbevelen. Woordvoerder Thomas Regnier van de Europese Commissie verklaarde dat Telegram in gesprek is met EU-ambtenaren en informatie heeft uitgewisseld over zijn acties om deze kwesties aan te pakken.

Het Franse Openbaar Ministerie is echter een onderzoek gestart naar mogelijke cybercriminaliteit en beweert dat Telegram medeplichtig is aan een reeks criminele handelingen zoals het bezit van kinderporno, drugshandel en georganiseerde fraude. Dit is een andere lijn van aanvallen dan de EU-handhaving op het gebied van inhoudsbeheersing.

De gevolgen voor Europese regeringen

Europese regeringen zijn nog steeds aan het uitzoeken hoe ze moeten omgaan met Telegrams beweringen over het prioriteit geven aan de privacy van gebruikers. De Belgische telecomwaakhond is belast met het toezicht op Telegrams EU-basis in Brussel, terwijl de Europese Commissie alleen toezicht houdt op platforms met meer dan 45 miljoen gebruikers.

Terwijl de situatie zich ontvouwt, valt nog te bezien of Telegram buiten de mainstream zal blijven opereren of gedwongen zal worden om zijn aanpak aan te passen om te voldoen aan de eisen van de regelgeving.

Key takeaways

• De arrestatie van Pavel Durov heeft de aandacht gevestigd op Telegrams beweringen dat het de privacy van gebruikers vooropstelt.
• Europese regeringen zijn nog steeds aan het uitzoeken hoe om te gaan met de beweringen van Telegram dat het prioriteit geeft aan de privacy van gebruikers.
• De weigering van Telegram om deals te sluiten met overheden heeft het een aantrekkelijk platform gemaakt voor diegenen die overheidscontrole willen vermijden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.