Rentetarieven stijgen in Bangladesh

Bangladesh gaat de komende dagen de rente verhogen naar 9 procent om de stijgende inflatie te bestrijden. Dat schrijft Reuters. De maatregel zou bedoeld zijn om de oplopende kosten te temperen, terwijl het land worstelt met krimpende reserves en een afname van de export uit de belangrijkste kledingindustrie.

In juli steeg de inflatie in Bangladesh scherp naar 11,66 procent. De stijging werd aangewakkerd door weken van politieke onrust in het land. De gouverneur van de centrale bank, Ahsan H. Mansur, heeft eerder aangegeven dat de inflatie het komende jaar naar verwachting aanzienlijk zal dalen, hoewel het verlagen van de rentetarieven langer kan duren. De gouverneur benadrukt ook dat hij de rente de komende maanden verder wil verhogen, mogelijk tot 10 procent of meer.

Bangladesh zoekt internationale samenwerking om zijn economische problemen aan te pakken. Het land is in gesprek met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om het reddingsbedrag met nog eens 3 miljard dollar te verhogen. Het IMF had eerder een leningprogramma van 4,7 miljard dollar met Bangladesh goedgekeurd voor januari 2023.

Daarnaast wil Bangladesh 1,5 miljard dollar extra van de Wereldbank en 1 miljard dollar van de Aziatische Ontwikkelingsbank en het Japan International Cooperation Agency. De Wereldbank heeft in totaal 2,85 miljard dollar toegezegd aan Bangladesh, waarvan de economie een paar jaar geleden nog de snelst groeiende ter wereld was.

De belangrijkste punten

• De rente in Bangladesh zal stijgen naar 9 procent om de inflatie te bestrijden.
• Het land zoekt internationale samenwerking om zijn economische uitdagingen aan te pakken.
• Bangladesh heeft te kampen met grote economische problemen, waaronder slinkende reserves en export van de belangrijkste kledingindustrie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.