Energie-eiland van Denemarken in de Noordzee opnieuw uitgesteld vanwege hoge kosten

De bouw van het geplande Deense energie-eiland in de Noordzee, dat drie miljoen Europese huishoudens van duurzame energie moet voorzien, is met minstens drie jaar uitgesteld vanwege de stijgende kosten en de hoge rente. Volgens Lars Aagaard, minister van Energie, bedraagt de geplande investering meer dan 200 miljard Deense kronen (26,8 miljard euro) en zou er ongeveer 50 miljard kronen aan overheidssteun nodig zijn.

Eerste plannen onrealistisch

Iets meer dan een jaar geleden kondigde Denemarken een eerste uitstel aan vanwege de kosten. Het kunstmatige eiland was ontworpen als een knooppunt voor het verzamelen en distribueren van energie die werd opgewekt door omliggende offshore windturbines. Aanvankelijk was het gepland als een Deens-Belgisch project, maar Aagaard zei dat dit niet langer haalbaar is na de stijging van de grondstofprijzen en de rentetarieven.

“De voorwaarde voor de oprichting van het project was dat het zonder subsidies kon worden uitgevoerd en dat er een positieve winst zou zijn voor zowel België als Denemarken”, stelde Aagaard. De realiteit heeft zich echter zo ontwikkeld dat dit scenario niet langer haalbaar is. Pogingen om België een groter aandeel te laten betalen zijn mislukt en Aagaard hoopt dat Duitsland zal deelnemen in de financiering.

Nieuwe schattingen

De vroegste opleverdatum voor het energie-eiland wordt nu geschat op 2036, drie jaar later dan eerder gedacht. Het project wordt mogelijk opnieuw ontworpen met stroomkabels die verbonden zijn met Duitsland. Vooruitgang op dit gebied zou echter afhangen van de bereidheid van Duitsland om deel te nemen aan de financiering.

Ondanks de uitdagingen blijft Denemarken zich inzetten voor zijn doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie. Als voorvechter van duurzame energie is Denemarken de thuisbasis van marktleiders Vestas en Orsted, beide grote spelers in de windturbinesector. De sector staat onder druk door stijgende kosten en verstoring van de toeleveringsketen.

Key takeaways

  • Het Deense project North Sea Energy Island loopt vertraging op door hoge kosten en rentetarieven.
  • De vroegste opleverdatum voor het energie-eiland wordt nu geschat op 2036, drie jaar later dan eerder gedacht.
  • Het project wordt mogelijk opnieuw ontworpen met stroomkabels die verbonden zijn met Duitsland.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.