Veel landen stappen over op een “staatloze valuta”: goud

Centrale banken over de hele wereld navigeren meer en meer weg van de dollar en yuan en kiezen voor een “staatloze valuta” – goud. Dit vanwege toenemende geopolitieke spanningen en wereldwijde economische onzekerheden. Volgens een recent artikel gepubliceerd door Nikkei Asia, hebben centrale banken hun goudvoorraad uitgebreid. In de eerste zes maanden van dit jaar hebben ze netto 483 ton goud toegevoegd, wat 5 procent meer is dan het record van 460 ton in de eerste jaarhelft van 2023.

Vorig jaar bleef de goudaankoop door centrale banken net onder het decenniumrecord van 2022. In feite bedroegen de netto goudaankopen van centrale banken 1.037 ton, wat het tweede jaar op rij was dat ze meer dan 1.000 ton toevoegden aan hun totale reserves. Deze trend heeft zich in 2023 voortgezet, met een aanzienlijke toename van de goudaankopen door centrale banken.

Waarom goud?

Een belangrijke reden waarom centrale banken meer afstand nemen van de dollar en de yuan en hun goudreserves versterken als veilige haven, is de bezorgdheid over de afhankelijkheid van deze valuta’s in tijden van onzekerheid over de toekomst van de wereldwijde economie en van politieke conflicten en sancties. Denk maar aan de sanctie zoals deze opgelegd aan Rusland na de invasie van Oekraïne.

Als een “staatloze” valuta blijft goud onaangetast door overheidsbeleid en marktschommelingen. De waarde zal nooit naar nul gaan en het blijft liquide onder vrijwel alle marktomstandigheden. Dit betekent dat landen die goud bezitten een hogere mate van onafhankelijkheid behouden dan landen die dollars of andere door de overheid gecontroleerde valuta bezitten.

Veel centrale banken kiezen voor goud. Het is het perfecte reservemiddel omdat de waarde van goud wereldwijd wordt erkend, liquide is en de eigenaar blootstelt aan zeer weinig tegenpartijrisico. Eenvoudig gezegd is tegenpartijrisico de mogelijkheid dat de partij aan de andere kant van een transactie haar verplichting niet nakomt of de voorwaarden van de deal verandert. Wanneer je fysiek goud bezit en het veilig thuis opslaat, is er geen andere partij bij betrokken.

Nu landen de kwetsbaarheid inzien van het alleen vertrouwen op door de overheid gecontroleerde valuta, nemen ze stappen om hun afhankelijkheid te minimaliseren. Door goud te verzamelen, verminderen ze hun blootstelling aan de grillen van de buitenlandse politiek en zorgen ze voor een niveau van financiële onafhankelijkheid.

Landen met toenemende goudreserves

De centrale bank van China heeft haar goudreserves sinds november 2022 gedurende 18 opeenvolgende maanden verhoogd met 16,3 procent, tot ongeveer 2.264 ton in juni 2024. Dit niveau is nu twee maanden stabiel gebleven door de hoge internationale goudprijzen.

Brazilië heeft het aandeel van goud in haar reserves verhoogd naar 2,6 procent aan het einde van 2023, terwijl het aandeel van de yuan daalde met 0.57 procentpunt naar 4,8 procent.

De goudreserves van India zijn tegen eind juli 2024 gestegen tot 57,6 miljard dikkar, een toename van 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Singapore en de Filipijnen lijken ook hun goudreserves te vergroten.

Belangrijkste conclusies

• Wereldwijd diversifiëren centrale banken van de dollar en yuan door te kiezen voor een “staatloze valuta”, namelijk goud.
• Goud wordt wereldwijd erkend, is liquide en stelt de eigenaar bloot aan zeer weinig tegenpartijrisico.
• Landen die goud bezitten, behouden een hogere mate van onafhankelijkheid dan landen die dollars of andere door de overheid gecontroleerde valuta bezitten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.