Frankrijks Macron zoekt brede consensus voor nieuwe premier

De Franse president Emmanuel Macron heeft partijleiders van de twee Franse parlementaire kamers uitgenodigd voor gesprekken op 23 augustus, met als doel een nieuwe premier te benoemen. Deze stap komt nadat de verrassingsverkiezingen van 7 juli een onbeslist parlement en een klap voor Macrons centrumcoalitie opleverden. De regering van aftredend premier Gabriel Attal had Frankrijk door de Olympische Spelen in Parijs geloodst in een demissionaire rol.

Het kantoor van Macron verklaarde dat het doel van deze bijeenkomsten is om “een zo breed en stabiel mogelijke meerderheid te vormen om het land te dienen”. De verklaring voegde eraan toe dat het Franse volk na de parlementsverkiezingen zijn verlangen naar verandering en een brede consensus heeft uitgedrukt. Als zodanig moeten alle politieke leiders samenwerken om deze wens uit te voeren.

Gemeenschappelijke basis

Een bron dicht bij Macron onthulde dat hij gelooft dat het zwaartepunt van de Nationale Assemblee in het midden of centrumrechts ligt, waardoor het essentieel is voor de nieuwe premier om een gemeenschappelijke basis te vinden met gematigden in het Franse politieke landschap. Deze aanpak kan leiden tot een stabielere regering en een bredere consensus.

Key takeaways

• Macron zoekt brede consensus voor nieuwe premier
• Uitnodiging partijleiders voor gesprekken op 23 augustus
• Doel is een zo stabiel mogelijke meerderheid te vormen
Focus op het uitvoeren van wensen van Fransen tijdens parlementsverkiezingen

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.