De federale onderhandelaars zitten op dit moment samen om de derde versie van de supernota van formateur Bart De Wever te bespreken. Daarin staat onder meer een meerwaardebelasting op aandelen.
In het nieuws: De Wever wil een meerwaardebelasting op aandelen en obligaties van 10 procent invoeren.
- Op dit moment moeten aandelen- en obligatiebeleggers niets van de meerwaarden afstaan aan de fiscus.
- Opgemerkt: Enkel fondsenbeleggers moeten in sommige gevallen een zogenaamde Reynderstaks betalen. Dat is een belasting van 30 procent op de winst die je maakt als je een obligatiefonds verkoopt. Die taks is van toepassing op accumulerende fondsen die beleggen in obligaties, maar ook op gemengde fondsen waarvan ten minste 10 procent in obligaties is belegd.
- Volgens het voorstel van de formateur zouden de beleggers de kosten die ze gemaakt hebben om die meerwaarde te realiseren, zoals de beurs- en de effectentaks, fiscaal kunnen aftrekken. Hetzelfde geldt voor de eventuele minwaarden. Daarnaast zou er ook een correctie voor de inflatie en een vrijstelling bij herinvestering van toepassing zijn.
Ook dit: Tal van andere landen passen al een meerwaardebelasting toe. Dat is onder meer het geval in onze buurlanden Frankrijk en Nederland.
- Bij onze zuiderburen loopt die belasting op tot 30 procent (inclusief sociale bijdrage van 17,2 procent).
- In Nederland wordt er gewerkt met een vermogensbelasting. De fiscus aldaar heft een belasting van 36 procent op een fictief inkomen van beleggingen, zoals aandelen. De belastingdienst gaat ervan uit dat beleggingen een rendement (dividend of rente plus meerwaarde) opleveren van 6,04 procent.
- “Het tarief van de vermogensbelasting is best hoog, maar daar staat tegenover dat je geen afzonderlijke belasting betaalt op meerwaarden of dividenden”, verduidelijkt Werner Heyvaert, fiscaal advocaat bij kantoor AKD, tegenover De Tijd. Vermogen tot 57.000 euro is bovendien vrijgesteld.
Compensatie voor meerwaardebelasting aandelen
Maar: De Wever wil als compensatie voor de meerwaardebelasting op aandelen en obligaties de roerende voorheffing, de taks die je betaalt op kapitaalopbrengsten, verlagen van 30 naar 25 procent.
- Eerder bleek ook al dat de formateur de fiscale vrijstelling voor spaarboekjes wil afschaffen. In ruil is hij bereid alle kapitaalopbrengsten, waaronder spaarinteresten en dividenden, tot een bepaald niveau vrij te stellen van belastingen.
- Ter herinnering: Wie vandaag spaart via een gereglementeerd spaarboekje, betaalt geen belastingen op de eerste 1.020 euro aan interesten. Op alles boven dat plafondbedrag betaal je een roerende voorheffing van 15 procent.
- Die hervorming moet ook een antwoord bieden op de kritiek van de Europese Commissie dat het Belgisch spaarboekje het vrij verkeer van kapitaal schendt, omdat de huidige vrijstelling niet geldt voor tegoeden op buitenlandse spaarrekeningen van Belgen.